Тріска - цінна промислова риба з дрібною лускою і білої плоттю, живе в прісних і солоних водах переважно в Північній півкулі. В трісці містяться корисні речовини, білок, жир, вітаміни і мікроелементи.
У сімейство тріскові входить близько 100 видів (в тому числі, відомі види: навага, сайда, пікша, минтай, путасу, і деякі інші). Так що при відсутності тріски в продажу її легко замінити.
Тріска (тріскові) добре поєднуються з цибулею і морквою, взявши ці три продукти в якості основних інгредієнтів можна приготувати різні страви.
Тріска, тушкована в маринаді з цибулею, морквою і томатом
Інгредієнти: філе тріски (можна зі шкірою) - близько 600-800 г; борошно пшеничне для панірування; масло рослинне для обсмажування; морква - 1-2 шт. середнього розміру; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; томат-паста - 2-3 ст. ложки; лавровий лист - 3-5 шт.; сухі мелені спеції (перець чорний, коріандр, гвоздика); сіль; зелень свіжа різна (петрушка, кінза, базилік); часник 2-3 зубчики. Приготування Нарізаємо філе тріски на порційні шматочки розміру, зручного для їжі. Обвалюємо в борошні і злегка обсмажуємо на добре розігрітій сковороді з обох боків до золотистого відтінку скоринки (на це піде близько 5-8 хвилин, засмажувати «хрускіт» не потрібно). Знімаємо шматочки риби зі сковороди за допомогою лопатки. В окремій сковороді (або в цій же, але чисто вимитої) розігріваємо олію. Обсмажуємо на середньому вогні очищений і дрібно нарізану цибулю до легкого золотистого відтінку і додаємо натерту на крупній тертці моркву. Обсмажуємо, помішуючи, все разом протягом 5 хвилин, після чого додаємо томат-пасту і трохи води, щоб отримати консистенцію, як у рідкої сметани. Трохи додаємо сіль.
Перемішуємо все, акуратно занурюємо в цей маринад шматочки і протушиваем всі разом, прикривши кришкою на слабкому вогні з додаванням спецій, іноді лопаткою акуратно перевертаючи, протягом 15-20 хвилин. Подаємо із зеленню, як гарнір підійде варену картоплю або рис. До цієї страви можна подати світле столове вино або прохолодну горілку, гіркі настоянки.
Тріска, запечена з морквою в світлому маринаді
Інгредієнти: філе тріски - 600 г; морква - 2 шт.; масло вершкове натуральне для змазування форми; зелень свіжа різна (петрушка, кріп, кінза, базилік); вино біле столове (або вермут, херес) - близько 80 мл; сухі спеції (чорний перець горошком, насіння коріандру, анісу і фенхелю, лаврове листя, гвоздика); цукор - близько 1 ч. ложки; вершки натуральні молочні - близько 30 мл. Приготування Очищену моркву нарізаємо дрібним короткою соломкою. Зелень рубаємо не занадто дрібно. Перемішуємо і викладаємо цю суміш рівним шаром на дно вогнетривкої форми (її треба змастити маслом).
Зверху викладаємо шматочки рибного філе. Закриваємо кришкою або фольгою й запікаємо в розігрітій духовій шафі при температурі близько 180-200 градусів за С протягом 10-15 хвилин.
В цей час готуємо маринад. У маленькому ковшике нагріваємо вино і проварюємо в ньому спеції з цукром і вершками.
Знімаємо кришку з форми з наполовину запеченою рибою і морквою з зеленню і заливаємо все маринадом. Запікаємо без кришки ще протягом 12-15 хвилин. Подаємо з рисом або картоплею, з білим вином, кминної горілкою або світлим пивом.