Вернуться назад Распечатать

Тріска з морквою

Тріска з морквою
Тріска - цінна промислова риба з дрібною лускою і білої плоттю, живе в прісних і солоних водах переважно в Північній півкулі. В трісці містяться корисні речовини, білок, жир, вітаміни і мікроелементи.
У сімейство тріскові входить близько 100 видів (в тому числі, відомі види: навага, сайда, пікша, минтай, путасу, і деякі інші). Так що при відсутності тріски в продажу її легко замінити.
Тріска (тріскові) добре поєднуються з цибулею і морквою, взявши ці три продукти в якості основних інгредієнтів можна приготувати різні страви.

Тріска, тушкована в маринаді з цибулею, морквою і томатом


Інгредієнти:

  • філе тріски (можна зі шкірою) - близько 600-800 г;

  • борошно пшеничне для панірування;

  • масло рослинне для обсмажування;

  • морква - 1-2 шт. середнього розміру;

  • цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;

  • томат-паста - 2-3 ст. ложки;

  • лавровий лист - 3-5 шт.;

  • сухі мелені спеції (перець чорний, коріандр, гвоздика);

  • сіль;

  • зелень свіжа різна (петрушка, кінза, базилік);

  • часник 2-3 зубчики.


  • Приготування
    Нарізаємо філе тріски на порційні шматочки розміру, зручного для їжі. Обвалюємо в борошні і злегка обсмажуємо на добре розігрітій сковороді з обох боків до золотистого відтінку скоринки (на це піде близько 5-8 хвилин, засмажувати «хрускіт» не потрібно). Знімаємо шматочки риби зі сковороди за допомогою лопатки. В окремій сковороді (або в цій же, але чисто вимитої) розігріваємо олію. Обсмажуємо на середньому вогні очищений і дрібно нарізану цибулю до легкого золотистого відтінку і додаємо натерту на крупній тертці моркву. Обсмажуємо, помішуючи, все разом протягом 5 хвилин, після чого додаємо томат-пасту і трохи води, щоб отримати консистенцію, як у рідкої сметани. Трохи додаємо сіль.
    Перемішуємо все, акуратно занурюємо в цей маринад шматочки і протушиваем всі разом, прикривши кришкою на слабкому вогні з додаванням спецій, іноді лопаткою акуратно перевертаючи, протягом 15-20 хвилин. Подаємо із зеленню, як гарнір підійде варену картоплю або рис. До цієї страви можна подати світле столове вино або прохолодну горілку, гіркі настоянки.

    Тріска, запечена з морквою в світлому маринаді


    Інгредієнти:

  • філе тріски - 600 г;

  • морква - 2 шт.;

  • масло вершкове натуральне для змазування форми;

  • зелень свіжа різна (петрушка, кріп, кінза, базилік);

  • вино біле столове (або вермут, херес) - близько 80 мл;

  • сухі спеції (чорний перець горошком, насіння коріандру, анісу і фенхелю, лаврове листя, гвоздика);

  • цукор - близько 1 ч. ложки;

  • вершки натуральні молочні - близько 30 мл.


  • Приготування
    Очищену моркву нарізаємо дрібним короткою соломкою. Зелень рубаємо не занадто дрібно. Перемішуємо і викладаємо цю суміш рівним шаром на дно вогнетривкої форми (її треба змастити маслом).
    Тріска з морквою
    Зверху викладаємо шматочки рибного філе. Закриваємо кришкою або фольгою й запікаємо в розігрітій духовій шафі при температурі близько 180-200 градусів за С протягом 10-15 хвилин.
    В цей час готуємо маринад. У маленькому ковшике нагріваємо вино і проварюємо в ньому спеції з цукром і вершками.
    Знімаємо кришку з форми з наполовину запеченою рибою і морквою з зеленню і заливаємо все маринадом. Запікаємо без кришки ще протягом 12-15 хвилин. Подаємо з рисом або картоплею, з білим вином, кминної горілкою або світлим пивом.