Хек - риба, поширена по всьому світу, тому не дивно, що на просторах інтернету і в кулінарних книгах можна знайти варіації страв з хека з овочами на будь - манер. Над рибою попрацювали і французи і іспанці, і американці, в підсумку маємо солідний набір різноманітних страв з однієї і тієї ж основи. Розібратися у всьому різноманітті допоможемо ми і наша добірка з трійки самих смачних рецептів.
Хек, запечений з овочами в духовці
Інгредієнти: філе хека - 4 шт.; лимон - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; вершкове і оливкове масло; помідори - 2 шт.; кабачки - 2 шт.; оливки і свіжа зелень. Приготування Очищене рибне філе кладемо на змащений маслом пергамент. Посипаємо рибу сіллю і перцем, поливаємо лимонним соком і покриваємо кружечками помідорів і кабачка. Зверху поливаємо рибу столовою ложкою оливкової олії і знову приправляємо сіллю з перцем.
Запікаємо рибу в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин. Овочі знімаємо з риби і викладаємо в основу страви, зверху розподіляємо рибні філе, посипаємо все подрібненими оливками та зеленню.
Хек в пароварці з овочами
Інгредієнти: брокколі - 1 головка; кабачки - 2-3 шт.; сіль - 3/4 ч. ложки; хек (філе) - 4 шт.; чорний перець - 1/4 шт.; оливкова олія - 4 ч. ложки; свіжі трави (базилік, петрушка, чебрець); лимони - 2 шт. Приготування У чашу розігрітій пароварки кладемо нарізані овочі, і залишаємо їх готується протягом 7 хвилин. Філе хека приправляємо сіллю і перцем, поливаємо оливковою олією і кладемо поверх подушки з овочів. Готуємо рибу протягом 10-15 хвилин, використовуючи режим "Риба" на вашому пристрої. Готову страву поливаємо лимонним соком, посипаємо подрібненими травами і подаємо до столу з легким соусом.
Повторити даний рецепт можна, приготувавши хек в мультиварці з овочами. Спершу пропарте овочі протягом 7-10 хвилин, а потім викладіть поверх рибу і готуйте ще 15 хвилин.
Рецепт філе хека з овочами
Хочете приготувати страву ресторанного рівня у себе вдома? Тоді візьміться за рецепт смаженого хека з конфі з фенхелю. На ділі це блюдо готується куди легше, ніж звучить.
Інгредієнти: Для конфі з фенхелю:
фенхель - 1 шт.; рослинна олія - 200 мл; часник - 1 зубчик; лавровий лист - 1 шт.; сіль, перець. Для соусу:
вершкове масло - 1 ст. ложка; фенхель - 1 шт.; часник - 1 зубчик; селера - 60 г; шалот - 2 шт.; сухе біле вино - 125 мл; рибний бульйон - 500 мл; вершки - 125 мл Для овочів:
вершкове масло - 2 ст. ложки; картопля - 3-4 шт.; спаржа - 100 р. Для риби:
філе хека - 6 шт. по 150 г; рослинне масло - 2 ст. ложки. Приготування Перед тим, як приготувати хек з овочами, візьмемося за фенхель. Нарізаємо цибулину фенхеля скибочками товщиною в 5 мм У сотейник наливаємо олію, кладемо в нього фенхель, роздавлені зубчики часнику, лавровий лист, сіль і перець, а потім заливаємо все олією. Накриваємо блюдо пергаментом і ставимо на вогонь. Як тільки температура масла піднімається до 50 градусів, прибираємо сотейник з вогню і ставимо в тепле місце на 30 хвилин.
Тим часом приготуємо соус. Розтоплюємо масло й обсмажуємо на ньому подрібнений кріп, часник, селера і шалот протягом 7-8 хвилин. Посипаємо їх сіллю і перцем. Далі заливаємо овочі вином і залишаємо його випарується хвилини на 2. Вливаємо бульйон і варимо соус ще 10 хвилин, після чого додаємо вершки і доводимо соус до кипіння. Кип'ятимо хвилину, знімаємо з вогню і збиваємо блендером до однорідності.
Картоплю нарізаємо тонкими скибочками і обсмажуємо на вершковому маслі протягом 6 хвилин, приправивши сіллю і перцем. Окремо обсмажуємо молоду спаржу.
Хека приправляємо сіллю і перцем, після чого обсмажуємо 4-5 хвилин з боку шкірки і ще 2 хвилини з боку м'якоті. Подаємо овочі, рибу і соус на теплих тарілках.