Цього, жирного, дикого сібаса важко знайти в Європі - риба занесена в Червону книгу і її вилов у природних умовах заборонений. Тим не менш, цю цінну промислову рибу активно розводять в штучних умовах. І хоч м'ясо такого сібаса поступається дикому, страви з нього залишаються смачними і ніжними. Приготуйте сібаса у себе вдома, зберігши рибу соковитою завдяки фользі.
Сібас, запечений у фользі в духовці
Інгредієнти: філе сібаса - 6 шт.; оливкова олія; зелена цибуля - 2 гілочки; перець чилі - 1 шт.; брокколі або спаржа; коричневий цукор - 4 ст. ложки; лайми - 2-4 шт.; сухе червоне вино - за смаком. Приготування Філе сібаса, очищене від кісток, приправляємо сіллю і перцем, скроплюємо маслом і кладемо на подушку з овочів - спаржі або брокколі . З коричневого цукру, вина і соку лаймів готуємо кисло-солодкий соус , яким змащуємо м'яке рибне філе. Обертаємо сібаса фольгою і ставимо в розігріту до 190 градусів духовку на 15-20 хвилин (залежно від розміру філе). Решту соусу змішуємо з подрібненою зеленню, гострим перцем чилі і оливковою олією, і використовуємо для заправки вже готової риби і овочів.
Рецепт приготування сібаса у фользі з кускусом
Інгредієнти: кускус - 125 г; лимони - 2 шт.; розмарин - 2 гілочки; овочевий бульйон - 150 мл; зелений горошок - 80 г; оливкова олія - 2 ст. ложки; петрушка подрібнена - 2 ст. ложки; філе сібаса - 2 шт.; листя чебрецю - 2 ч. ложки; біле сухе вино - 50 мл Приготування Духовку розігріваємо до 190 градусів. У мисці змішуємо кускус з цедрою лимона і гілочкою розмарину. Заливаємо крупу гарячим бульйоном і залишаємо набухати під кришкою протягом 5 хвилин.
Змішуємо сік 1 лимона зі столовою ложкою оливкової олії, сіль і перець додаємо за смаком. Заправляємо сумішшю кускус, додаємо туди зелений горошок і нарізану зелень петрушки.
На лист фольги кладемо готову крупу, а поверх розміщуємо рибне філе, приправлена за смаком сіллю і перцем. Посипаємо рибу чебрецем, залишилися розмарином і накриваємо часточками лимона. У довершенні заливаємо в конверт з фольги вино і олія. Ставимо страва готується на 10-15 хвилин.
Сібас у фользі на вугіллі
Інгредієнти: сібас (ціла тушка близько 1 кг) - 1 шт.; лимон - 1 шт.; естрагон свіжий - 1 ст. ложка; зелена цибуля - 1 ст. ложка; базилік - 1 ст. ложка; петрушка - 1 ст. ложка; оливкова олія - 2 ст. ложки. Приготування Рибну тушку чистимо, потрошимо і моєму. Натираємо сібаса сіллю і перцем зовні і всередині, після чого заповнюємо черевце риби лимонними часточками і нарізаною зеленню. Поливаємо рибу оливковою олією, обертаємо фольгою і обсмажуємо на вугіллі до повної готовності.
Як приготувати сібас у фользі?
Інгредієнти: філе сібаса - 2 шт.; сіль - 1/2 ч. ложки; сухе біле вино - 1/4 ст.; лимонний сік - 2 ч. ложки; нарізана петрушка - 1 ст. ложка; вершкове масло - 1 ст. ложка; кукурудзяні зерна (свіжі) - 1/2 ст.; томати - 1/2 ст.; шпинат - 2 жмені. Приготування Посипаємо очищені від кісток рибні філе сіллю і перцем, скроплюємо оливковою олією і обертаємо фольгою. Запікаємо філе в
розігрітій до 190 градусів духовці протягом 10-15 хвилин.
Поки риба запікається, приготуємо овочевий гарнір і соус. Для гарніру на сковороді обсмажуємо кукурудзу протягом 2 хвилин, додаємо скибочки томатів і свіжий шпинат, продовжуємо готування ще хвилину.
Для соусу змішуємо вино з лимонним соком і випариваем протягом 2 хвилин. Прибираємо суміш з вогню, додаємо масло і подрібнену петрушку.
Подаємо рибне філе, полив масляним соусом з порцією тушкованих овочів. До речі, для того, щоб рибна шкіра вийшла хрусткою, філе можна звільнити від фольги і потримати під грилем останні 3-4 хвилини готування.