Судак - вид хижої риби з сімейства Окуневих, мешкає переважно в чистих проточних водах, відомо кілька підвидів. Судак - одна з найбільш цінних промислових видів прісноводних риб, що є об'єктом спортивного полювання та рибальства. Ніжна і благородна, біла плоть судака вважається дієтичним і делікатесним продуктом, містить різноманітні вітаміни та цінні мінеральні сполуки (фосфор, калій, йод, марганець, молібден і ін), велика кількість білка, мінімальна кількість жиру, цінні амінокислоти (не синтезуються організмом людини, але необхідні йому).
З судака можна готувати дуже вишукані страви різними способами. Наводимо рецепти судака, запеченого в духовці.
При купівлі судака вибирайте свіжу красиву рибку з ясними очима, блискучою лускою, без слизу і з нормальним свіжим рибним запахом (зверніть увагу на колір зябер - він повинен бути червоно-рожевих тонів, а не сіро-коричневих).
Рецепт судака, запеченого в духовці цілком
Інгредієнти: судак свіжий - 1-2 рибки, бажаний вага від 300 до 800 г; зелень свіжа (петрушка, базилік, кінза); сухі спеції (чорний перець мелений, тертий мускатний горіх); сіль; лимон. Приготування Очищаємо рибку від луски, видаляємо зябра і нутрощі, ретельно промиваємо холодною водою. Змішуємо сіль, сухі спеції, натираємо цією сумішшю рибку зсередини (не перестарайтеся). У черевце рибки закладаємо кілька часточок лимона і гілочки зелені. Загортаємо судака у фольгу, можна прокласти листям хрону.
Скільки хвилин запікати судака в духовці? Запікаємо судака в розігрітій духовій шафі протягом 25-30 хвилин при температурі близько 200 градусів за С.
В іншому варіанті можна запекти таким же чином підготовленого судака у відкритому вигляді вогнетривкої формі.
Перед подачею збризкуємо рибку соком лимона. До запечене таким способом судаку добре подати світлий часниковий соус і легке столове біле або рожеве вино (можна навіть ігристе або перлове). В якості гарніру більше всього підійдуть рис або відварна картопля добре також подати свіжі або мариновані овочі (зелень не забудьте).
Судак, запечений в духовці шматочками
Інгредієнти: судак (щодо великий); лимон; цибуля ріпчаста, листя хрону, салату або капусти; зелень (петрушка, базилік, кінза); перець чорний мелений. Приготування Рибу очищаємо від луски, видаляємо зябра і нутрощі. Зрізаємо філе з шкірою з обох сторін, інше (голова, хвіст, плавники, хребет) піде на рибний бульйон. Філе нарізаємо великими порційними шматочками. Вистилаємо на дно вогнетривкої форми листя хрону, салату або капусти, розподіляємо кільця цибулі, гілочки зелені. Зверху викладаємо шматочки філе судака шкірою вниз. Трохи присипаємо чорним меленим перцем.
Запікаємо шматочки судака в розігрітій духовій шафі протягом 20 хвилин при температурі 200 градусів за С. Шматочки готового судака, запеченого акуратно знімаємо з основи (її викидаємо) і
подаємо зі свіжою зеленню, може бути, з гарніром з рису або картоплі, зі свіжими овочами. Оскільки плоть судака і так кілька суховата, а тим більше, приготовлена таким способом, добре подати який-небудь соус, наприклад, часниковий, часниково-вершковий або соус в паназиатском стилі (соєвий соус, кунжутне масло, гострий червоний перець, лайм або апельсин, лимон).
Точно таким же чином можна приготувати стейки судака, запечені в духовці. Оптимальна товщина стейка близько 15 см, час запікання - близько 25 хвилин. Оскільки стейки з хребтом і кісточками - вони запікаються трохи довше, ніж шматочки.