Сазан - це досить велика річкова риба. У ній практично немає кісток, а наявні кістки дуже великі, тому їх легко прибрати. Таку рибу можна варити, смажити, тушкувати тощо Ми сьогодні хочемо розповісти вам, як смачно запекти сазана і здивувати всіх вашими кулінарними знаннями.
Рецепт запеченого сазана в духовці
Інгредієнти: сазан - 2 кг; цибулина - 2 шт.; зелень селери - 1 пучок; лимон - 05 шт.; спеції. Для соусу:
сметана - 120 мл; спеції. Приготування Сазана чистимо і акуратно піднімаємо черевце, так щоб не пошкодити жовчний міхур. Потім виймаємо серединку, видаляємо зябра з голови і ретельно промиваємо рибу. Тепер давайте приготуємо сметанний соус : змішуємо спеції зі сметаною і додаємо лимонний сік. Гарненько промазуємо сазана приготованою сумішшю і відставляємо хвилин на 30 в бік для просочення. Чистимо цибулину, шаткуємо півкільцями, а зелень селери промиваємо і трохи просушуємо.
Розкачуємо на столі аркуш фольги, кладемо на нього рибу спиною вниз і обкладаємо навколо зеленню селери і ріпчастою цибулею, а також заповнюємо ними черевце. Потім підверніть краї фольги, притиснувши їх до риби, а зверху накриваємо іншим листом і підверніть зайве під низ. Після цього деко з сазаном відправляємо в розігріту духовку і засікаємо приблизно одну годину.
Через зазначений час, духовку вимикаємо, але не виймаємо рибу, а залишаємо ще на 30 хвилин доходити в печі, не відкриваючи дверцята. Далі акуратно розгортаємо фольгу, видаляємо цибулю з зеленню і подаємо страву на стіл. Ось і все, сазан, запечений у фользі, готовий!
Рецепт запеченого сазана з картоплею
Інгредієнти: сазан - 05 шт.; картопля - 4 шт.; цибулина - 1 шт.; майонез - за смаком; перець болгарський - 1 шт.; спеції; олія рослинна. Приготування Чистимо цибулину, шаткуємо півкільцями і замочуємо на 10 хвилин у воді. Рибу промиваємо, обсушуємо і розбираємо: прибираємо акуратно нутрощі і луску. Далі вздовж тіла з двох сторін робимо надрізи, підсолюємо і перчимо сазана за смаком.
Болгарський перчик обробляємо і нарізаємо кубиками. Картоплю чистимо і шаткуємо скибочками. Деко змащуємо соняшниковим маслом і викладаємо на нього шар картоплі з цибулею і перцем. Зверху кладемо рибу, промазуємо все майонезом, присипаємо за бажанням пряними травами, закриваємо зверху фольгою і відправляємо на 40 хвилин у духовку. Після закінчення часу, акуратно знімаємо фольгу і ставимо рибу знову в духовку, щоб страва гарненько підрум'янилося.
Фарширований сазан, запечений в духовці
Інгредієнти: сазан - 1 шт.; помідори - 2 шт.; цибулина - 1 шт.; картопля - 3 шт.; морква - 1 шт.; лимон - 1 шт.; сметана - 2 ст. ложки; олія оливкова - 2 ст. ложки; спеції. Приготування Отже, рибу очищаємо від луски, зрізаємо плавники, відрізаємо голову, потрошимо нутрощі і гарненько промиваємо. Потім, деко застеляємо фольгою, викладаємо рибу, підсолюємо і перчимо її за смаком. Далі поливаємо сазана лимонним соком і змащуємо оливковою маслом.
Тепер давайте підготуємо овочі: картоплю чистимо і нарізаємо невеликими кубиками. Очищений цибулька шаткуємо півкільцями, моркву рубаємо маленькими смужками, а помідор подрібнюємо кубиками. Всі овочі в мисці перемішуємо, солимо і наповнюємо приготовленої начинкою тушку риби.
Якщо овочі залишилися, то кладемо їх просто поруч з сазаном. Змащуємо його сметаною, накриваємо лист зверху фольгою й запікаємо блюдо 50 хвилин в розігрітій духовці. Коли овочі стануть м'якими, виймаємо фаршированого сазана, нарізаємо шматочками і подаємо до столу.