Хек - рід лучеперих придонних хижих риб з сімейства Мерлузових загону Трескообразних з сріблясто-сірою лускою і білої плоттю, розрізняють 10-11 видів. Хек - цінна промислова риба, звична в нашому меню. Довжина тіла хека в середньому досягає від 30 см до 15 м залежно від віку, можливостей годування і видових приладдя.
Хек - вельми корисний низькокалорійний продукт харчування. Плоть хека містить безліч життєво важливих для людини речовин, а саме: вітаміни PP, B, A, E і C, сполуки кальцію, калію, магнію, фосфору, заліза, цинку, фтору, кобальту, нікелю, молібдену, йоду та ін, корисні жири і легко засвоювані білки. Цю смачну рибу цілком можна вважати дієтичним продуктом. Регулярне вживання правильно приготовленого хека благотворно для людського організму.
Розповімо, як можна смачно приготувати хек на сковороді.Хек продається в основному в замороженому або свежемороженом вигляді, цілком або тушками, а також у вигляді філе з льодовою кіркою.
Рецепт філе хека на сковороді
Інгредієнти: філе або стейки хека; пшеничне борошно (можна в суміші з кукурудзяної, вона дуже хороша для панірування); сіль; масло або свинячий (курячий) жир для обсмажування; зелень різна свіжа (петрушка, базилік, кінза) для подачі; лимон; запашний або чорний перець мелений. Приготування Розморозимо рибку, бажано в холодній воді, якщо потрібно, очистимо її від луски і обробіть на філе (можна зі шкірою) або на стейки. Смажити хек на сковороді можна у вигляді порційних шматочків або цільним філе. Риба не повинна бути мокрою, її попередньо треба обсушити чистою серветкою. Ставимо сковороду розігріватися, наливаємо в неї масло (або використовуємо тваринний перетоплений жир, наприклад, свинячий, курячий, гусячий). Трохи додаємо сіль борошно і паніруємо в ній рибку. Обсмажуємо шматочки до золотистого кольору з обох сторін. Не слід пересмажувати рибу, це некорисно.
Процес обсмажування філе хека без кісток відбувається досить швидко (по 5-8 хвилин з кожної сторони). Готовий хек присипаємо меленим перцем і скроплюємо соком лимона. Подаємо із зеленню. Оскільки плоть хека кілька суховата, добре б подати який-небудь соус (лимонно-часниковий, вершковий , томатний або ін) Для гарнір підійдуть варену картоплю або рис. Вино вибирайте столове біле або світле пиво.
Можна дещо ускладнити рецепт і протушкувати вже готові обсмажені шматочки хека на сковороді в цибульно-томатної суміші протягом 8-10 хвилин. Це робиться наступним чином: дрібно нарізаний цибулю злегка обсмажується в окремій сковороді на олії, потім зверху викладають обсмажені шматочки хека і заливають злегка розведеним водою томат-пастою (можна приправити її сухими меленими спеціями). Рибу в томаті краще подавати з міцними напоями.
Тепер розповімо, як готувати хек на сковороді в клярі - при такому способі приготування рибка повинна вийти більш соковитою.
Хек в клярі на сковороді
Інгредієнти: філе або стейки хека; масло або жир для обсмажування; зелень свіжа різна для подачі. Для кляру:
яйце куряче; трохи молока, пива або води; борошно пшеничне. Приготування Філе хека, розморожене і обсушенное, нарізаємо зручними порційними шматочками.
Готуємо кляр: змішати яйце з борошном і молоком (або пивом, водою). Злегка збиваємо вінчиком або виделкою, повинно вийти в'язке рідкувате тісто.
Добре розігріваємо в сковороді жир. Занурюємо шматочки риби в кляр, витягаємо і обсмажуємо до приємного золотистого кольору з обох сторін. Можна ще кілька хвилин (5-8) потримати рибу на самому малому вогні, прикривши сковороду кришкою.