Барабулька - це морська зграйна риба, що мешкає на невеликих глибинах, близько берега. Також в народі, вона називається султанкою, з-за того, що їсти її дозволялося тільки султанам. Ця ніжна риба має злегка солодкуватий смак і трохи нагадує крабове м'ясо. Вона смачна у будь-якому вигляді - тушкована, копчена, смажена на сковороді і солона. Давайте розглянемо з вами варіанти, як приготувати барабульку.
Рецепт приготування барабульки
Інгредієнти: цибулина - 2 шт.; барабулька - 3 шт.; винний оцет - 20 мл; маслини без кісточок - 200 г; чебрець - 2 стебла; олія оливкова - 20 мл; виноградний сік - 200 мл; соус теріякі - 20 мл; картопля - 100 г; масло вершкове -125 г; молоко коров'яче - 50 мл; лист буряків - 12 шт.; лист селери - 16 шт.; спеції. Приготування Викладаємо в ємність очищений і нашатковану цибулю, вливаємо винний оцет і виноградний сік . Потім додаємо оливкова масло і чебрець. Накриваємо ємність харчовою плівкою і маринуємо в холодильнику декілька тижнів. Маслини висипаємо в чашку, ставимо в мікрохвильовку, засікаємо 10 хвилин і повністю підсушуємо їх, після чого подрібнюємо блендером до утворення порошку.
Картоплю відварюємо до готовності, додаємо шматочок вершкового масла, вливаємо молоко і перетворюємо на пюре. З барабульки знімаємо акуратно філе і обсмажуємо його на розтопленому вершковому масло на слабенькому вогні, подсаливая за смаком. На тарілку викладаємо повітряну шапку з картопляного пюре, на неї викладаємо барабульку і зверху присипаємо подрібненими маслинами. Прикрашаємо блюдо листям селери, буряка і подаємо до столу разом з соусом терияке і маринованою цибулею.
Рецепт барабульки в духовці
Інгредієнти: барабулька філе - 8 шт.; помідори черрі - 15 шт.; олія оливкова - 4 ст. ложки; кедрові горіхи - 40 г; цибулина - 1 шт.; родзинки сухий - 30 г; каперси - 2 ст. ложки; оливки без кісточок - 40 г; м'ята, базилік - за смаком; спеції. Приготування Родзинки промиваємо холодною водою і заливаємо на 20 хвилин гарячої, після чого гарненько віджимаємо. Горіхи злегка обсмажуємо на сухій сковороді. Чистимо цибулину і дрібно рубаємо. Каперси промиваємо й обсушуємо. Помідори шаткуємо на 4 частини.
Тепер розігріваємо сковороду з маслом і пасеруємо спочатку цибулька, потім додаємо каперси, родзинки, горіхи і оливки. Готуємо 5-7 хвилин, викладаємо помідори, перемішуємо, накриваємо кришкою і готуємо 10 хвилин. Тепер знімаємо соус з плити, додаємо дрібно порубану м'яту і перемішуємо. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Промиваємо рибу, обробляємо і викладаємо у форму для запікання. Солимо, перчимо за смаком, скроплюємо маслом, покриваємо зверху соусом і запікаємо 15 хвилин.
Рецепт смаженої барабульки
Інгредієнти: корінь імбиру - 5 г; олія арахісова -1 ст.; барабулька - 2 шт.; сіль морська; кінза - 025 пучка. Для соусу:
апельсин - 2 шт.; насіння коріандру - щіпка; олія оливкова - 2 ст. ложки. Приготування Рибу чистимо, залишаємо голову і хвостик, промиваємо в холодній воді й обсушуємо. В маленькій сковороді злегка обсмажуємо насіння коріандру і як тільки вони потемніють, висипаємо їх на стіл і раздавливаем плоскою стороною ножа.
Вичавлюємо сік з апельсина, переливаємо його в каструлю з важким дном і, помішуючи, варимо на помірному вогні приблизно 15 хвилин.
Потім виливаємо сік в невелику мисочку, змішаємо з оливковим маслом і додаємо насіння коріандру. Залишився апельсин очистити від цедри, поділяємо на долечки і знімаємо з них білу плівку. Невеликий шматочок імбирного кореня шаткуємо соломкою і викладаємо в маленьку сковороду.
Заливаємо невеликою кількістю холодної води і доводимо до кипіння. Далі проварюємо рівно 2 хвилини, а потім зливаємо воду і даємо імбиру охолонути. Арахісове масло розігріваємо в сковороді так, щоб воно почало шипіти, присипаємо барабульку сіллю, викладаємо в кипляче масло й обсмажуємо з обох сторін до готовності. Подаємо смажену барабульку з апельсиновими часточками, гілочками кінзи, вареним імбиром і апельсиновим соусом.