Вернуться назад Распечатать

Барабулька - рецепт

Барабулька - рецепт
Барабулька - це морська зграйна риба, що мешкає на невеликих глибинах, близько берега. Також в народі, вона називається султанкою, з-за того, що їсти її дозволялося тільки султанам. Ця ніжна риба має злегка солодкуватий смак і трохи нагадує крабове м'ясо. Вона смачна у будь-якому вигляді - тушкована, копчена, смажена на сковороді і солона. Давайте розглянемо з вами варіанти, як приготувати барабульку.

Рецепт приготування барабульки


Інгредієнти:

  • цибулина - 2 шт.;

  • барабулька - 3 шт.;

  • винний оцет - 20 мл;

  • маслини без кісточок - 200 г;

  • чебрець - 2 стебла;

  • олія оливкова - 20 мл;

  • виноградний сік - 200 мл;

  • соус теріякі - 20 мл;

  • картопля - 100 г;

  • масло вершкове -125 г;

  • молоко коров'яче - 50 мл;

  • лист буряків - 12 шт.;

  • лист селери - 16 шт.;

  • спеції.


  • Приготування
    Викладаємо в ємність очищений і нашатковану цибулю, вливаємо винний оцет і виноградний сік . Потім додаємо оливкова масло і чебрець. Накриваємо ємність харчовою плівкою і маринуємо в холодильнику декілька тижнів. Маслини висипаємо в чашку, ставимо в мікрохвильовку, засікаємо 10 хвилин і повністю підсушуємо їх, після чого подрібнюємо блендером до утворення порошку.
    Картоплю відварюємо до готовності, додаємо шматочок вершкового масла, вливаємо молоко і перетворюємо на пюре. З барабульки знімаємо акуратно філе і обсмажуємо його на розтопленому вершковому масло на слабенькому вогні, подсаливая за смаком. На тарілку викладаємо повітряну шапку з картопляного пюре, на неї викладаємо барабульку і зверху присипаємо подрібненими маслинами. Прикрашаємо блюдо листям селери, буряка і подаємо до столу разом з соусом терияке і маринованою цибулею.

    Рецепт барабульки в духовці


    Інгредієнти:

  • барабулька філе - 8 шт.;

  • помідори черрі - 15 шт.;

  • олія оливкова - 4 ст. ложки;

  • кедрові горіхи - 40 г;

  • цибулина - 1 шт.;

  • родзинки сухий - 30 г;

  • каперси - 2 ст. ложки;

  • оливки без кісточок - 40 г;

  • м'ята, базилік - за смаком;

  • спеції.


  • Приготування
    Родзинки промиваємо холодною водою і заливаємо на 20 хвилин гарячої, після чого гарненько віджимаємо. Горіхи злегка обсмажуємо на сухій сковороді. Чистимо цибулину і дрібно рубаємо. Каперси промиваємо й обсушуємо. Помідори шаткуємо на 4 частини.
    Тепер розігріваємо сковороду з маслом і пасеруємо спочатку цибулька, потім додаємо каперси, родзинки, горіхи і оливки. Готуємо 5-7 хвилин, викладаємо помідори, перемішуємо, накриваємо кришкою і готуємо 10 хвилин. Тепер знімаємо соус з плити, додаємо дрібно порубану м'яту і перемішуємо. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Промиваємо рибу, обробляємо і викладаємо у форму для запікання. Солимо, перчимо за смаком, скроплюємо маслом, покриваємо зверху соусом і запікаємо 15 хвилин.

    Рецепт смаженої барабульки


    Інгредієнти:

  • корінь імбиру - 5 г;

  • олія арахісова -1 ст.;

  • барабулька - 2 шт.;

  • сіль морська;

  • кінза - 025 пучка.


  • Для соусу:

  • апельсин - 2 шт.;

  • насіння коріандру - щіпка;

  • олія оливкова - 2 ст. ложки.


  • Приготування
    Рибу чистимо, залишаємо голову і хвостик, промиваємо в холодній воді й обсушуємо. В маленькій сковороді злегка обсмажуємо насіння коріандру і як тільки вони потемніють, висипаємо їх на стіл і раздавливаем плоскою стороною ножа.
    Вичавлюємо сік з апельсина, переливаємо його в каструлю з важким дном і, помішуючи, варимо на помірному вогні приблизно 15 хвилин.
    Барабулька - рецепт
    Потім виливаємо сік в невелику мисочку, змішаємо з оливковим маслом і додаємо насіння коріандру. Залишився апельсин очистити від цедри, поділяємо на долечки і знімаємо з них білу плівку. Невеликий шматочок імбирного кореня шаткуємо соломкою і викладаємо в маленьку сковороду.
    Заливаємо невеликою кількістю холодної води і доводимо до кипіння. Далі проварюємо рівно 2 хвилини, а потім зливаємо воду і даємо імбиру охолонути. Арахісове масло розігріваємо в сковороді так, щоб воно почало шипіти, присипаємо барабульку сіллю, викладаємо в кипляче масло й обсмажуємо з обох сторін до готовності. Подаємо смажену барабульку з апельсиновими часточками, гілочками кінзи, вареним імбиром і апельсиновим соусом.