Тілапія, мабуть, сама спірна риба серед величезного числа її родичів. Подейкують, що тілапія воліє далеко не найчистіші місця мешкання, а тому накопичує в собі безліч небезпечних для здоров'я хімічних сполук. Шанувальники тілапії, навпаки, схильні вірити в те, що це корисна риба, яку легко чистити і готувати, а що вже говорити про смак.
Так як істина завжди знаходиться десь посередині, рекомендуємо вживати цю рибу в обмежених кількостях, а для її приготування використовувати один з нижче запропонованих рецептів.
Рецепт страви з філе тілапії
Інгредієнти: філе тілапії - 17 кг; кайенский перець - 1/4 ч. ложки; копчена паприка - 1 1/2 ч. ложки; часник сушений (гранульований) - 3/4 ч. ложки; тростинний цукор - 1 1/2 ч. ложки; сушена зелень орегано - 1 ч. ложка; кумін (мелений) - 1/2 ч. ложки; лайм - 1 шт. Приготування Спочатку необхідно приготувати мікс спецій, в якому ми обваляем рибне філе. Для його приготування потрібно змішати паприку з коричневим цукром, сушеним орегано, часником і кайенским перцем. Очищене філе тілапії обвалюємо в пряної суміші з усіх боків, намагаючись рівномірно покрити м'якоть і струсити надлишки спецій.
Поверхня сковороди покриваємо достатньою кількістю оливкової олії і смажимо на ньому філе тілапії з кожної сторони. Наше завдання - домогтися пряної скоринки карамельного кольору, на це зазвичай іде не більше 2-3 хвилин, для однієї сторони.
Подавати готову страву з риби тілапії слід з скибочкою лайма відразу ж після приготування.
Страва з тілапії в духовці
Інгредієнти: кукурудзяна олія; філе тілапії - 800 г; кокосове молоко - 1/2 ст.; зубчики часнику - 2 шт.; листя петрушки - 1/2 ст.; свіжий імбир (натертий) - 1 ч. ложка; гарам масала - 1/2 ч. ложки; халапеньо - 1/2 шт.; коричневий рис - 320 р. Приготування Температуру духовки доводимо до 210 градусів. Змочуємо кулінарну кисть кукурудзяним маслом і з її допомогою розподіляємо його по поверхні форми. З'єднуємо кокосове молоко з подрібненою зеленню, імбиром, гарам масала, розтертими в пасту зубчиками часнику і гострим перцем халапеньо (без насіння). Очищене від шкіри і кісток рибне філе розкладаємо у формі і поливаємо отриманої пряною сумішшю. Ставимо форму в духовку хвилин на 15 після чого подаємо блюдо, прикрасивши його зеленню, і гарнировав коричневим рисом.
Страва з тілапії на сковороді
Інгредієнти: філе тілапії - 5 шт.; кукурудзяні коржі тортільяс - 7 шт.; сік лайма - 1 ч. ложка; чіпси начос - 90 г; халапеньо - 1 шт.; копчена паприка - 1/4 ч. ложки; порошок чилі - 1 /2 ч. ложки; часник сушений (гранульований) - 7 г; зерна куміна (мелені) - 5 г; сушений білий цибуля - 3 г; сушена зелень петрушки - 3 г; яйце куряче - 1 шт. Приготування Чистимо рибне філе і обсушуємо його. За допомогою блендера робимо паніровку, подрібнивши в чаші пристрою чіпси , кукурудзяні коржі, сушені трави і спеції . В результаті у вас повинна вийти паніровка, що нагадує звичайну хлібну.
Рибне філе занурюємо у збите яйце і обвалюємо в отриманій крихті, надлишки стряхиваем. Далі події можуть розвиватися за двома
шляхами: можна запекти рибу в духовці (температура 180 градусів, час близько 10-15 хвилин), або обсмажити на сковороді з достатньою кількістю рослинного масла для того, щоб покрити філе повністю.
Готову рибу можна подавати класичний англійський манер фіш енд чіпс: з соусом та картоплею фрі, а можна просто скропити тилапию лимоном і є в супроводі холодного келиха лагера. Гарантовано буде смачно в будь-якому випадку.