Зазвичай перед приготуванням риби в маринаді, самі рибні філе відварюють, запікають або смажать, словом, піддають будь-тепловій обробці, а не заливають маринадом в сирому вигляді. Втім, існує безліч різних варіацій, і про них ми поговоримо далі.
Рецепт відвареної риби під маринадом
Інгредієнти: рибне філе - 4 шт. (по 200 г); корінь імбиру - 2 см; часникові зубчики - 4 шт.; червоний цибуля - 1 шт.; пір'я зеленої цибулі; соєвий соус - 1/3 ст.; кунжутне масло - 1 ст. ложка. Приготування Рибне філе кладемо на грати пароварки і обварюють протягом 7 хвилин. Поки риба готується, візьмемося за маринад: на тертці натираємо корінь імбиру і часник, цибулю ріжемо кільцями і з'єднуємо всі з соєвим соусом і кунжутним маслом. Доповнюємо маринад подрібненими пір'ям зеленого лука. Занурюємо в суміш для маринування рибне філе, накриваємо ємності плівкою і залишаємо в холодильнику на годину. Через деякий час перекладаємо рибу разом з усіма інгредієнтами маринаду на деко і ставимо в духовку, розігріту до 220 градусів. Готовність вареної риби під маринадом в духовці можна буде перевіряти вже через 10 хвилин.
Рецепт червоної риби під маринадом
Інгредієнти: філе червоної риби - 1 кг; цедра і сік 1/2 апельсина, 1 лайма і 1 лимона; кайенский перець - 1 ч. ложка; мед - 1 ч. ложка; часник - 2 зубчики; чебрець - 3 гілочки. Приготування Сире рибне філе очищене від кісток натираємо сіллю, кайенским перцем і пастою з часникових зубчиків. Робимо маринад з соку і цедри цитрусових з додаванням меду , заливаємо їм рибу. В маринад відправляємо гілочки чебрецю. Спершу рибу слід потримати в маринаді пару годин, а потім можна приступати до випікання. Червона риба повинна готуватися при 175 градусах 20 хвилин.
Тушкована риба минтай під маринадом
Інгредієнти: тушки минтая - 450 г; столовий оцет - 20 мл; томатне пюре - 60 г; рослинна олія; цибуля біла - 130 г; морква - 130 р. Приготування Минтая обвалюємо в борошні, змішаної з сіллю і перцем, а потім смажимо на сковороді до характерної золотистої скоринки. Одночасно з рибою пасеруємо цибулю і моркву, змішуємо їх з томатною пастою, чвертю склянки води і оцтом. Заливаємо рибні шматочки овочевим маринадом і накриваємо кришкою. Смажена риба під овочевим маринадом буде готова через 20 хвилин.
Рецепт риби під білим маринадом
Особливість приготування риби в білому маринаді полягає в тому, що сам маринад не містить томатної пасти, а після тривалого приготування, після остигання, перетворюється в желеподібну масу. Отримує якусь подобу оригінальною і простий заливної риби.
Інгредієнти: біла риба - 1 кг; корінь селери - 300 г; цибуля біла - 300 г; морква - 280 м; лист лавра; оцет - 2/3 ст.; 5 бутонів гвоздики; перець горошком - 8-10 шт. Приготування Перед тим, як зробити рибу під маринадом, саму тушку слід очистити і розібрати, промити й нарізати великими скибками. Шматки риби посипаємо борошном і смажимо до горезвісної рум'яності. Поки риба готується, не
втрачаючи часу, чистимо і ріжемо цибулю і коріння. Спершу пасеруємо на сковороді цибулю, після додаємо до нього коріння і тримаємо все на сковороді ще хвилин сім.
Варимо маринад, з'єднавши в каструлі літр води з гвоздикою, лавром, перцем і сіллю. Як тільки рідина закипить, знімаємо її з вогню і змішати з оцтом. Заливаємо маринадом рибу і овочі, остуджуємо і ставимо в холодильник.
Рибу можна пробувати через 6 годин, але чим довше вона постоїть, тим смачніше і насиченішим стане, тому особливо апетитним це блюдо буде через пару діб. Гідне доповнення святкового і буденного столу готово!