Язь - риба річкова. Її цінують в кулінарії за її смакові якості. Нижче ми вам розповімо, як приготувати язя в духовці.
Язь в духовці у фользі
Інгредієнти: рибка язь - 1 шт.; цибуля велика - 1 шт.; лимон - половинка; майонез - 1 ч. ложка; сіль, перець та кріп - за смаком. Приготування Рибу чистимо, потрошимо, зябра виймаємо і потім добре промиваємо. На тушці робимо поперек надрізи, натираємо її перцем і сіллю, фаршируємо подрібненою цибулею. Лимон ріжемо кружальцями або полукружками. Вистилаємо Форму фольгою, яку злегка змащуємо рослинним маслом. Рибку злегка обмазуємо домашнім майонезом викладаємо на фольгу, обкладаємо рибу лимоном і зверху кладемо гілочки кропу. Фольгу акуратно загортаємо і акуратно защипуємо. Відправляємо рибку язь в духовку і запікаємо при 150 градусах півгодини. Потім фольгу розгортаємо і відправляємо рибку підрум'янюватися ще хвилин на 10-15.
Язь з картоплею в духовці
Інгредієнти: язь - 500 г; цибуля - 1 шт.; картопля - 6 шт.; сметана - 100 мл; твердий сир - 100 г; кетчуп - 100 мл; перець чорний мелений, сіль, приправа для риби; вода - 100 мл; лимонний сік. Приготування Рибу очищаємо від лусочок і ріжемо тушку уздовж хребта. Потім видаляємо кісточки, а філе миємо й обсушуємо. Після чого нарізаємо його шматочками, скроплюємо соком лимона. Очищену картоплю ріжемо тонкими кружками. Ріпчасту цибулю дрібно шаткуємо. Деко змащуємо олією, потім викладаємо цибулю і трохи його додаємо сіль. Після йде картопля, який також трохи підсолюємо і перчимо. Підготовлену раніше рибку, посипаємо рибної приправою і розкладаємо шматочки поверх картоплі. В окремому посуді змішуємо сметану з кетчупом і водою, за смаком додаємо сіль. Отриманим соусом заливаємо рибу з картоплею і ставимо форму в нагріту духовку. Запікаємо приблизно 35 хвилин. Потім посипаємо блюдо тертим сиром і знову відправляємо в духовку хвилин на 15.
Рецепт «Язь в духовці»
Інгредієнти: риба язь - 1 шт.; майонез - 2 ст. ложки; сметана - 3 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Готуємо рибу: миємо її, чистимо, потрошимо. Потім ріжемо невеликими шматочками, які за смаком перчимо і солимо. Тепер змішуємо майонез і сметану і приблизно 4 ст. ложки суміші викладаємо до рибки і перемішуємо. Перекладаємо язя в соусі в форму, накриваємо її фольгою і ставимо в гарячу духовку хвилин на 30. Потім знімаємо фольгу, а рибу змащуємо соусом, що залишився. Знову ставимо в духовку і хвилин через 10 коли утворюється приємна золотава скоринка, виймаємо рибку і подаємо до столу з відвареною картоплею і салатом зі свіжих овочів.
Приготування язя в духовці
Інгредієнти: язь - 2 шт.; яйця курячі - 1 шт.; молоко - 100 мл; цибуля - 1 шт.; корінь селери - 150 г; борошно - 1 ст. ложка; сіль, сік лимона. Приготування Рибу миємо, чистимо, натираємо сіллю, а всередину кладемо подрібнений кубиками корінь селери і цибулю. Поливаємо рибу соком лимона. З'єднуємо молоко і яйце, підсолюємо отриману суміш, додаємо борошно і перемішуємо. Укладаємо рибу на деко, зверху заливаємо тістом і при 180 градусах запікаємо 45 хвилин.
Язь, запечений в духовці
Інгредієнти: риба язь - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; майонез, сіль. Приготування Язя чистимо і потрошимо. Робимо кілька надрізів уздовж ребер з боків тушки. Натираємо її перцем і сіллю. Всередину кладемо подрібнену цибулю. Укладаємо рибку на змащене маслом деко, зверху змащуємо майонезом і запікаємо в гарячій духовці близько 25-30 хвилин.
Щодо всіх рецептів можна дати одну пораду: щоб риба язь в духовці не пригоріла, її можна викласти на цибульну «підстилку». Для цього спочатку на деко викладаємо нарізану кільцями цибулю, а зверху розміщуємо рибку. Тоді у вас гарантовано страви з язя в духовці вийдуть вдалими.