Салака - дивовижна дрібна рибка, яку, з незрозумілих причин, недооцінюють у всьому світі і пускають на корм рибешкам побільше. Замість цього, маля з сімейства оселедцевих можна замаринувати або ж зробити ключовим інгредієнтом маси гарячих страв. При цьому готовий рецепт не вдарить по кишені і залишить ситими всіх їдців.
Маринована салака пряного посолу
Солона салака, про рецепті якої ми поговоримо далі, - ідеальна рибка для класичних канапе з маслом і цибулею. До того, приготований за цим рецептом рибу можна їсти просто так.
Інгредієнти: салака - 250 г; столовий оцет - 40 мл; білий цукор - 10 г; морська сіль - 10 г; чиста вода - 250 мл; лист лавра; олію соняшникову - 15 мл Приготування Найнудніша і копітка робота належить нам на першому етапі, оскільки кожну маленьку рибку необхідно очистити так, щоб залишилося одне філе, тобто: випатрати нутрощі, видалити голову і плавники.
У воді розчиняємо оцет і сіль, додаємо цукор, лавр, трохи масла і підігріваємо маринад протягом пари хвилин. Занурюємо салаку в маринад і залишаємо на добу в холодильнику. З філе маринованого залишається лише вийняти хребти.
Якщо ви хочете приготувати малосольну салаку, то можна модифікувати рецепт, мінімізувавши складу маринаду до базових складових: солі, цукру та оцту.
Рецепт салаки в олії
Маринування салаки в олії сприяє не тільки поліпшенню смакових складових, але і продовження зберігання рибних тушок.
Інгредієнти: салака - 1 кг; сіль - 7 г; суміш перців - 5 г; лист лавра; гвоздика - 2 бутона; олія соняшникова 200 мл Приготування Очищену рибу кладемо в скляний або емальований посуд шарами, пересипаючи кожен шар сіллю. Засолену рибу залишаємо в холодильнику на 3 години. За час просолювання риба повинна була пустити сік, який слід злити, а самі тушки просушити і очистити від залишків солі. Укладаємо салаку рядами, черевцем донизу і заливаємо олією, змішаним з прянощами. Ставимо ємність з рибою на мінімальний вогонь і варимо протягом 2 годин. Перед подачею рибу остуджуємо.
Рецепт смаженої салаки
Не найкорисніша, але, тим не менш, досить поширена, популярна, а головне смачна закуска до пива - смажена салака.
Інгредієнти: салака - 450 г; яєчні білки - 2 шт.; борошно - 80 г; вода - 120 мл; олію соняшникову - 15 мл + для смаження. Приготування Салаку очищаємо від нутрощів, видаляємо плавники, промиваємо й обсушуємо. Присаливаем рибу і залишаємо хвилин на 15 в холодильнику, після чого обсушуємо і занурюємо її в кляр. Тісто готується з борошна, солі, води та яєчних білків, з додаванням невеликої кількості олії. Перед смаженням переконайтеся, що надлишки кляру стекли, а потім смажте салаку у великій кількості рослинного масла до утворення характерною золотисто-коричневої скоринки.
Салака з картоплею в духовці
Інгредієнти: картопля - 9-10 бульб; білий цибулю - 70 г; салака (філе) - 20 шт.; сметана - 150 г; молоко - 150 г; масло вершкове - 30 г; хлібна крихта - 1 ст. ложка. Приготування Виставляємо температуру духовки до 200 градусів. Чисті вимиті бульби картоплі нарізаємо соломкою. Цибулю подрібнюємо і пасеруємо на вершковому маслі. Як тільки цибуля змінить колір, закладаємо картоплю і чекаємо, поки подзолотится і вона. Викладаємо половину картопляної суміші у форму, заливаємо половиною рибних філе і накриваємо другим шаром картоплі. Довершаем блюдо залишилася салакою і заливаємо сумішшю молока і сметани. Посипаємо блюдо хлібної крихтою і запікаємо протягом 45 хвилин.