За рахунок того, що пікша прекрасно тримає свою форму, її легко можна запікати, тушкувати і навіть смажити, особливо смачною виходить пікша в клярі. Після приготування, ніжне рибне філе буквально розпадається на шматочки і тане в роті, а золотистий кляр приємно похрускує при кожному укусі.
Пікша в пивному клярі - рецепт
Пивний кляр - класика жанру для приготування риби у фритюрі. Спробуйте і ви цей простий і універсальний рецепт.
Інгредієнти: борошно - 225 г; яйце - 1 шт.; пиво - 300 мл; крижана вода - 125 мл; рослинне масло - для смаження; філе пікші - 500 г; сіль, перець. Приготування Борошно просіваємо і змішуємо з хорошою пучкою солі і перцю. У центрі борошняний гірки робимо "колодязь" і додаємо у нього яйце. Додаємо пиво і замішуємо густий кляр, який потім розводимо крижаною водою. Філе пікші перевіряємо на наявність кісток і, при необхідності, видаляємо їх. Занурюємо шматочки філе в підготовлений кляр і обсмажуємо на добре розігрітому рослинному маслі до золотистого кольору. Готове рибне філе викладаємо на серветки, щоб дати стекти надлишків жиру.
Зазвичай, філе пікші в клярі - традиційний варіант англійської страви "fish and chips", тому, слідуючи традиціям, подавати рибу слід з картоплею фрі. Вигідно доповнить страву легкий овочевий салат і будь-який соус за смаком.
Пікша смажена в клярі
Хороший кляр і виходить на газованій воді. Єдина умова - вода повинна бути буквально крижаний, інакше в борошні дасть знати про себе глютен, який перетворить кляр їх хрусткого в пишний і м'який.
Інгредієнти: борошно - 1 1/2 ст.; сіль - 1 1/2 ч. ложки; кайенский перець - 1/4 ч. ложки; газована вода - 300 мл; рослинне масло - для смаження; філе пікші - 500 г; лимон. Приготування Перед тим, як приготувати пікшу в клярі, рибу необхідно очистити від кісток і обсушити. Рослинне масло розігріваємо у фритюрі або
глибокої товстостінній каструлі. У глибоку миску просіваємо борошно, змішуємо її з сіллю, перцем і вливаємо крижану газовану воду (знову ж таки, воду можна замінити аналогічною кількістю світлого пива). Відразу ж занурюємо рибне філе в кляр, даємо надлишків стекти і закладаємо філе в розігріте масло. Як тільки тісто стане золотистим, дістаємо рибу з фритюру, обсушуємо на паперових рушниках і подаємо з часточкою лимона.
При бажанні, до риби можна подати соус тар-тар або будь-який інший соус-дип за смаком. Приємного апетиту!