Морський гребінець - їстівний двостулковий молюск з ніжною плоттю характерного солодкуватого смаку, об'єкт промислу і розведення, має досить великі розміри (в середньому, обсяг раковини досягає 15-20 см). В плоті морського гребінця міститься маса корисних речовин: це вітамінів, в основному групи В, а також сполуки йоду, фосфору, цинку, магнію, марганцю, заліза, міді, кобальту та ін Плоть морського гребінця - це високобілковий, низькокалорійний маложирний продукт. Регулярне включення в їжу страв з морського гребінця дуже корисно для людського організму (особливо для дорослих чоловіків).
Морський гребінець - один з найбільш вишуканих делікатесів морепродуктів, його можна використовувати для приготування різних страв. У їжу вживається частина плоті (мускул-замикач і мантія). Звичайно морський гребінець продається в замороженому вигляді вже разделанним. Тому підготовка перед приготуванням мінімальна: розморозити в холодній воді, промити і, можливо, обсушити.
Розповімо, як можна приготувати смажені морські гребінці.
Загальне правило приготування Незалежно від того, який спосіб теплової обробки буде обраний вами (варити, смажити, припустити), морський гребінець готується дуже швидко (як і багато інші молюски, кальмар, наприклад, або мідії). Час обжариванияморского гребінця - 3 хвилини з кожної сторони, не більше, інакше він стане жорстким, як гумова підошва і, зрозуміло, несмачним.
Смажені морські гребінці в соєвому соусі
Соєвий соус передбачає паназіатський стиль рецепту, тому інші інгредієнти підбираємо виходячи з цього.
Інгредієнти: морські гребінці, подрібнені: заморожені або свіжі; олія кунжутна; цибуля ріпчаста (краще червоний або білий салатний); лимон і/або лайм; перець червоний гострий свіжий; соус соєвий; часник; зелень свіжа (кінза, петрушка, базилік). Приготування Приготуємо соус. Змішаємо сік лайма з соєвим соусом, товченим часником і гострим червоним перцем. Наріжемо лук кільцями або полукольцамии замаринуем в цій суміші в окремій мисці.
Розморожені гребінці промиємо, краще обсушити їх чистою серветкою, і викладемо на тарілку або обробну дошку.
Розігріваємо на сковороді олію і обсмажуємо на середньо-сильному вогні трохи цибулі, нарізаного тонкими півкільцями (це буде підкладка). Зверху викладаємо морські гребінці і обсмажуємо з обох сторін по 3 хвилини. Сковороду струшуємо і перемішуємо ще протягом 1-ї хвилини. Знімаємо шумівкою вміст зі сковороди і змішуємо з цибулею, маринованим в соусі. Дамо суміші постояти хвилин 10. Подаємо із зеленню і автентичним азіатським алкоголем. В якості гарніру більше всього підійде рис або фунчоза (рисова локшина). Можна включити до складу страви солодкий перець.
Смажені морські гребінці в вершковому соусі
Інгредієнти: морські гребінці; оливкова олія; цибуля; вершки натуральні молочні; часник, спеції і зелень - на ваш розсуд. Приготування Готуємо гребінці також, як у попередньому рецепті (див. вище), обсмажуємо з цибулею на оливковій олії і подаємо під вершковим соусом (вершки + часник, спеції). Прикрашаємо зеленню. Непогано все це буде поєднуватися з маринованою спаржею і світлим вином .