Пікша-вид стайних морських риб з сімейства тріскових, цінний промисловий об'єкт. Мешкає в північних морях і океанічних водах,веде донний спосіб життя (живе на глибинах 60-200 м).Розміри середньої особини: довжина 50-75 см, вага близько 2-3 кг. В плоті цієї риби містяться різні корисні речовини: білки, жири, вітаміни і мінеральні сполуки (у тому числі, і сполуки йоду в значних кількостях).
Пікшу можна готувати різними способами: варити, смажити і запікати у фользі. Запікання - один з найбільш здорових способів приготування їжі, пікша,запечена у фользі, виходить смачною і соковитою.
Рецепт пікші, запеченої у фользі
Розповімо, як приготувати пікшу у фользі, рецепт приготування нескладний. Так що йдемо вибирати рибку (свіжий або свіжоморожений), вона повинна бути без вад з ясними очима.
Інгредієнти: пікша середнього розміру - 1 шт.; часник - 1-2 зубчики; лимон; зелень свіжа різна (петрушка, базилік, кінза, кріп); перець чорний мелений; оливкова або натуральне топлене вершкове масло. Приготування Очистіть рибу від луски і випатрайте, якщо будете запікати з головою, видаліть зябра. Зсередини рибку змастимо часником, продавлений через ручний прес, трохи присолим і приперчим.
У черевце закладемо кілька гілочок зелені і кілька скибочок лимона.
Змащуємо пікшу зверху рослинним або топленим маслом і запаковуємо в фольгу таким чином, щоб виділяються в процесі запікання соки не витікали. Запаковану у фольгу пікшу викладаємо на деко або на решітку і готуємо в розігрітій духовій шафі при температурі 180-220°С протягом 25 хвилин. Якщо хочете, щоб рибка вийшла з красивою золотистою скоринкою, в середині процесу слід висунути деко, розгорнути пакет з пикшей і продовжити запікання у відкритому вигляді.
Підготовлену і запаковану у фольгу пікшу можна приготувати не тільки в духовці, але і на грилі (гратаре, мангалі).
Підготувавши пакетики з фольги з рибкою, можна вибиратися на пікнік або на дачу, якщо дорога не боргу, за 2-3 години рибка добре промаринується і вийде ще смачніше. Довше 3-х годин маринувати недоцільно: спеції переб'ють смак риби.
Діючи приблизно так само, можна приготувати пікшу, запечену у фользі з солодким перцем і зеленою цибулею або цибулею-пореєм.
Готову запечену пікшу можна сервірувати практично з будь-яким гарніром. До цієї страви добре подати світле столове вино або соус (лимонно-часниково-гірчичний, майонез, томатний або соєвий).