Восьминіг - популярний делікатес, пробрався на наші столи з самих глибин океану і має неповторний, чудовий смак. Зазвичай у їжу вживають тільки маленьких осьминожков, тому що вони мають ніжне м'ясо і оригінальний смак. Традиційно страви їх цих хижаків готують в Азії і Європі. Давайте і ми з вами дізнаємося, як же правильно приготувати восьминога і побалувати своїх рідних цими морськими дарами.
Як готувати свіжого восьминога?
Свіжого молюска розрізаємо вздовж акуратненько тулуба і видаляємо ножем всі нутрощі. Якщо восьминіг великий, знімаємо з нього шкірку, попередньо пробланшировав його кілька хвилин у підсоленій воді. Поки тушка гаряча соскабливаем тонку шкірку ножем. Щупальця відокремлюємо від голови і нарізаємо довільними шматками, видаливши очі і дзьоб. Потім восьминога ретельно промиваємо під струменем холодної води і просушуємо на м'якому рушник. Оброблене м'ясо трохи відбиваємо кухонним молоточком, щоб воно було не жорстким.
А ось замороженого восьминога спочатку розморожуємо природним шляхом і очищаємо від шкіри. Перед приготуванням м'ясо восьминога заливаємо холодною водою і готуємо не більше 25 хвилин, в залежності від його розмірів. Щоб перевірити його готовність, обережно протикаємо ножем - він повинен легко увійти в м'ясо. М'ясо восьминога можна приготувати без води, протушив протягом 30 хвилин в невеликій кількості оливкової масла та підсолюємо тільки в самому кінці приготування.
Як приготувати котлети з восьминога?
Інгредієнти: оброблений восьминіг ; часник - 2 зубчики; цибулина - 1 шт.; свіжа зелень - за бажанням; спеції; олія рослинна; панірувальні сухарі. Приготування У молюсків видаляємо дзьоби, потрошимо їх і перекручуємо через м'ясорубку, додавши очищений часник, цибулю і свіжу зелень. Потім підсолюємо отриманий фарш за смаком, ліпимо котлетки, обвалюємо їх у сухарях і обсмажуємо на рослинному маслечко з усіх боків не більше 3 хвилин.
Як приготувати заморожених восьминогів?
Інгредієнти: заморожений восьминіг - 700 г; червоне сухе вино - 150 мл; цибулина - 1 шт.; паста томатна - 1 ст. ложка; лавровий листочок; картопля - 5 шт.; спеції. Приготування Восьминога розморожуємо, обрізаємо щупальця, а серединку розрізаємо навпіл. У каструлі розігріваємо велика кількість оливкового масла і злегка пасеруємо дрібно нашатковану цибулю. Потім викладаємо восьминога і обсмажуємо його кілька хвилин. Далі вливаємо червоне вино і тушкуємо деякий час, щоб алкоголь випарувався. Тепер додаємо томатну пасту, розведену водою, приправляємо спеціями і кидаємо лавровий листочок. Тушкуємо страву під кришкою близько години на невеликому вогні. За 20 хвилин до готовності восьминога, додаємо в каструлю очищену картоплю, нарізану невеликими кубиками. Можете використовувати будь-який інший гарнір - спагеті або гречку.
Як приготувати маленьких восьминогів з квасолею
Інгредієнти: маленькі восьминоги - 2 кг; суха квасоля - 1 ст.; цибулина - 2 шт.; морква - 3 шт.; сухе біле вино - 05 ст.; масло вершкове; олія оливкова - 7 ст. ложок; свіжа зелень - 1 пучок; спеції. Приготування Чистий квасоля замочуємо заздалегідь в холодній воді. Розморожених восьминогів опускаємо в киплячу воду, поклавши туди ж ложечку рослинного масла і очищену цілу цибулину. Розмочену квасолю відварюємо у другій каструлі. Молюсків варимо приблизно 6 хвилин, а квасоля - близько години. Тепер беремо сотейник, обсмажуємо в ньому на маслечко подрібнений часник, моркву кружечками і цибульку півкільцями. Коли овочі зарум'яняться, вливаємо вино і масло, що залишилося, доводимо до кипіння і додаємо відварені восьминіжок і квасоля. Приправляємо спеціями, перемішуємо і тушкуємо блюдо близько 15 хвилин на тихому вогні.