Тигрові креветки - досить великі ракоподібні, довжина може досягати 20-30 сантиметрів. Назва дана за зовнішнім виглядом з-за поперечних смужок на панцирі. Відомі три види: звичайна, зелена і чорна тигрові креветки. Тигрові креветки - делікатесний продукт, об'єкт промислового рибальства та розведення. Для приготування різних страв використовують шийно-хвостову частину (з панцира бульйони виходять з характерним смаком).
Розповімо, як смачно приготувати тигрові креветки.
Існує два основних способи термічної обробки креветок: зварити або підсмажити (зрозуміло, з дієтологічної точки зору перший спосіб краще). Якщо куплені вами креветки в упаковці - напівфабрикат, тобто вже подварени, вам залишається тільки доварити їх або обсмажити (час приготування зазначено на упаковці).
Салат з тигровими креветками вареними - рецепт
Інгредієнти: креветки тигрові (великі) - 12 шт. (або 24 шт. середнього розміру); рис, зварений розсипчастий длинозерний - 1 чашка (близько 150-180 г); свіжі гливи - близько 300 м; цибуля червоний - 1 шт.; перепелині яйця - 8 шт.; часник - 2 зубчики; оливки без кісточок (молоді або темні) - 8-12 шт.; олія оливкова або гірчична холодного віджиму; натуральний винний оцет або сік лимона; зелень (петрушка, базилік, кінза). Приготування Наріжемо тонкими півкільцями або чверть кільцями очищений цибулю. Гриби гливи можна їсти сирими (так вони навіть корисніше), наріжемо пластинки не занадто дрібно. З'єднаємо гриби з цибулею в одному посуді, додамо продавлений часник, і відразу заллємо соусом із суміші оливкової олії з оцтом в співвідношенні 3:1 або 4:1 перемішаємо. Нехай гриби з цибулею маринуються, поки ми займаємося підготовкою до решти інгредієнтів.
Креветки відваримо до готовності, очистимо і відокремимо шийки. Зваримо круто перепелині яйця, остудимо і очистимо від шкаралупи. Наріжемо кружечками оливки або навпіл уздовж.
Змішуємо рис з цибульно-грибною сумішшю і викладемо гіркою на сервірувальне блюдо, зверху викладемо шийки креветок, а по краю навколо - перепелині яйця (цілком або розрізані навпіл вздовж) і частина оливок. Оформимо зеленню. Замість олійно-оцтової заправки можна використовувати несолодкий класичний йогурт. Під такий салат добре подати біле або рожеве виноградне вино плодове або бренді.
Тигрові креветки смажені з часником - рецепт
Інгредієнти: тигрові креветки - 6-12 шт.; олія кунжутна ; перець солодкий червоний - 1 шт.; цибуля ріпчаста білий - 1 шт. (маленька цибулина); лайм - 05 шт.; гострий червоний перець свіжий; часник - 1 зубчик; зелень (петрушка, базилік, кінза). Приготування Щоб кунжутне масло придбало запах часнику, нагріємо його в сковороді і обсмажимо шматочок часнику, розрізаний навпіл уздовж. Обсмажуємо часник до потемніння і знімаємо зі сковороди. Тепер обсмажуємо в цьому маслі одночасно тигрові креветки (цілком), цибулю, нарізану
півкільцями, перець (короткої соломкою). Страва готується дуже швидко: підварені креветки будуть готові протягом 3-5 хвилин, не піддавалися тепловій обробці варто готувати не більш 8 хвилин. Приправляємо гострим червоним перцем і збризкуємо соком лайма чи лимона. Викладаємо на блюдо разом з рисом, окремо подаємо соус якийсь паназиатском стилі або латиноамериканський. Залежно від соусу вибираємо напої.
Можна також приготувати тигрові креветки, смажені в клярі. Кляр складайте з яйця і борошна (можна з молоком або водою). Масло краще використовувати оливкову або рапсова. Подавати можна з рисом, картоплею, полентою. З цим блюдом добре поєднується пиво.