Вуха - ситне і просте у приготуванні перше блюдо, яке не втрачає своєї популярності століттями. Рецепт з товстолобиком, про який ми поговоримо далі, - лише одна з багатьох різновидів цього споконвічно російського страви, яка, між тим, не поступається своїм численним конкурентам за смаковими якостями. Про те, як варити юшку з товстолобика читайте далі.
Рецепт юшки з голови товстолобика
Рецепт юшки, про який ми поговоримо далі - якась база, від якої слід відштовхуватися, експериментуючи з цим блюдом на власній кухні. Проста вуха хороша з запалі з жару, будучи приготовану на вогнищі, але щоб додати страві запах димку в домашніх умовах досить кілька разів підпалити і тушкувати в бульйоні сухі дерев'яні прути. Любителі ж ніжною юшки з товстолобика можуть підлити в блюдо вершки для жирності.
Інгредієнти: товстолобик - 650 г; картопля - 180 г; морква - 100 г; білий цибулю - 95 г; лист лавра; оцет - 20 мл; олія соняшникова - 18 мл Приготування Перед тим, як приготувати юшку з товстолобика, рибу слід випатрати, очистити від луски і ретельно промити. Готового товстолобика слід нарізати великими шматками, залити водою і відварити до повної готовності. Відварну рибу необхідно відокремити від кісток і перекласти на тарілку, а наваристий рибний бульйон процідити через кілька шарів марлі. Чистий бульйон знову повертаємо на вогонь і закладаємо в нього нарізані овочі: картопля, морква і цибуля біла. Останні два перед варінням можна спассеровать на рослинному маслі, але цей крок залишається на ваш розсуд. Разом з овочами кладемо в бульйон і лист лавра - він зробить блюдо ароматніше. Коли овочі стануть м'якими, повертаємо в бульйон рибу, знімаємо юшку з вогню, приправляємо сіллю, оцтом (або лимонним соком) і перцем.
Юшка з голів товстолобика
Інгредієнти: голова товстолобика - 2 шт.; білий цибуля - 120 г; картопля - 200 г; морква - 130 г; лист лавра - 2 шт.; перець горошком - 5-7 горошин. Приготування Голови товстолобика перед варінням необхідно підготувати, тобто зрізати з них зябра, ретельно промити і лише потім заливати водою. Коли голова звариться, вийняти, остудити і розібрати, видаляючи кістки, а отриманий рибний бульйон процідити. У проціджений бульйон кладемо великі кубики картоплі і моркви, а також півкільця цибулі і лавр з перцем. Варимо суп до тих пір, поки овочі не розм'якшуватися, після чого повертаємо в юшку рибну м'якоть і розливаємо суп по тарілках.
Смачна юшка з товстолобика з пшоном
Раніше додавання круп в супи здійснювалося лише для підвищення ситності страви. З часом цей секрет бідняків став загальним надбанням і тепер навіть у вусі з сьомги можна зустріти пшоно - класичний супутник рибних супів. В рецепті нижче сьомгу ми використовувати не будемо, а ось пшоно додамо - з ним смачніше.
Інгредієнти: тушка товстолобика; пшоно - 1 ст.; морква - 120 г; селера - 120 г; білий цибулю - 90 г; горошини суміші перців - 6-8 шт.; олія соняшникова - 35 мл Приготування Рибу потрошимо, зрізаємо плавники і очищаємо тушку від луски. Ретельно промиваємо товстолобика і, якщо ви плануєте варити його з головою, то зрізаємо плавці. Ріжемо рибну тушку великими шматками і кладемо в каструлю. Заливаємо товстолобика водою і варимо на середньому вогні до повної готовності разом з горошинами перцю. Виймаємо рибу і знімаємо м'якоть з кісток. Рибний бульйон проціджуємо через марлю, додаємо в нього пшоно і додаємо нарізані овочі. Варимо овочі з пшоном до м'якості, потім повертаємо рибу назад в каструлю і додаємо трохи олії. Знімаємо суп з вогню і залишаємо під кришкою на 15 хвилин перед подачею.