Напевно, ніхто не буде сперечатися з тим, що страви, приготовані на вогнищі, мають особливу чарівність, навіть якщо рецепти, за якими ми їх готуємо, самі звичайні. А найбільшою популярністю користуються зроблені на багатті риба і м'ясні страви, от з них і почнемо.
Риба на грилі
Всім відомі рецепти приготування риби на багатті у фользі, але якщо є решітка, можна зробити смачну рибку гриль.
Інгредієнти: білий амур (можна і ь іншу рибу ) - 1 шт.; сухе біле вино - 3 ст. ложки; лимонний сік - 1 ст. ложка; рослинна олія - 4 ст. ложки; соєвий соус - 1 ст. ложка; часник - 1 зубчик; коріандр, чорний перець. Приготування Чистимо рибу і ріжемо на порційні шматочки. З решти інгредієнтів робимо маринад, в якому і маринуємо рибку півгодини. На вугіллі розжарюємо решітку і викладаємо на неї шматочки риби. Не забуваємо перевертати рибку, щоб вона підсмажилася з обох сторін. Готову рибу викладаємо на блюдо, прикрашаємо зеленню і насолоджуємося разом з гостями приголомшливим смаком.
Шулюм на багатті І куди ж, відпочиваючи на природі без страв з м'яса, приготованих на вогнищі? Звичайним шашликом вже нікого не здивуєш, а ось рецепти страв на вогнищі з баранини, подібні до цього, повинні багатьом сподобатися.
Інгредієнти: баранина на кісточці - 1 кг; картопля - 1 кг; капуста - 1/2 качана; морква - 4 шт.; помідори - 2 шт.; цибуля - 4 шт.; сало курдючне - 150 грам; гострий перець - 2 шт.; мускатний горіх - 1 щіпка; лавровий лист - 2 шт.; ягоди ялівцю - 8 шт.; чорний перець горошком -10 шт; чорний і червоний мелений перець, сіль, зіра, зелень за смаком. Приготування Помитое і розділене м'ясо викладаємо в каструлю, додаємо цибулю, нарізану великими кільцями, і перемішуємо. Залишаємо на ніч, або хоча б на 3-4 години. Викладаємо в казан курдючне сало і обсмажуємо на ньому м'ясо з цибулею. Поки м'ясо смажиться, готуємо овочі. Нарізаємо їх, як рука візьме, дрібнити не потрібно. У помідорів шкірку краще видалити. До смаженій м'ясу додаємо моркву, злегка підрум'янюємо. Наливаємо воду, кладемо капусту, перець горошком, лавровий лист і картоплю. Доводимо до кипіння й тушкуємо під кришкою, поки капуста не буде готова. Потім додаємо помідори і залишилися спеції. Якщо рідина вся випарувалася, то обов'язково додаємо води або бульйону. Тушкуємо під кришкою ще хвилин 20-25. Готовий шулюм викладаємо на блюдо і прикрашаємо зеленню.
Печериці на багатті
Любителі грибів обов'язково оцінять цей рецепт приготування печериць на багатті, адже грибочки виходять ніжні, соковиті і ароматні.
Інгредієнти: печериці; сало, непогано, щоб була м'ясна прослоечка; томатний сік; сіль. Приготування За добу до виїзду на природу замочуємо печериці в томатному соку. Якщо грибочки дрібні залишаємо цілими, ті, що побільше розрізаємо на половинки. Бажано час від часу гриби перемішувати, щоб вони просочилися соком. Перед приготуванням гриби солимо. Сало нарізаємо шматочками і викладаємо на тарілку з фольги. Зверху викладаємо грибочки і відправляємо тарілочку на сітку, розташовану над розжареним вугіллям. Коли сало підрум'яниться і віддасть весь жир, грибочками можна буде пригощатися.
Ті ж, хто не уявляє свого життя без майонезу, просто зобов'язані спробувати приготувати на багатті ось такі гриби.
Інгредієнти: печериці; перець; майонез; сіль. Приготування Гриби промиваємо, перчимо і солимо і заливаємо майонезом. Гарненько перемішавши, гриби залишаємо просочуватися хвилин на 30 або на годину. Після нанизуємо гриби на шампури і смажимо хвилин 15. Слідкуємо уважно, щоб гриби не підгоріли і не забуваємо шампури повертати.