Рецептів шашликів існує величезна безліч і особливу популярність завоювали рецепти приготування шашлику з баранини. Шашлик з баранини є дуже смачним, і в той же час, незвичайним, адже в нашій країні більш популярні шашлики з курки та свинини. Але зараз не про них. У цьому матеріалі ми поговоримо про те, як приготувати шашлик з баранини.
При підготовці важливо враховувати всього 2 нюансу. Перший - це свіже, в міру жирне м'ясо. Другий - вибір способу, як маринувати шашлик з баранини. Наша розмова піде саме про різноманітні способи маринування м'яса.
Шашлик з баранини по-узбецьки
Інгредієнти: 05 кг баранини; 015 кг курдючного сала; 2-3 столові ложки борошна; 1 пучок свіжої петрушки; 3 головки ріпчастої цибулі; 5 г анісу; 5 г червоного меленого перцю; столових ложок оцту (3%). Приготування: М'якоть баранини необхідно нарізати шматочками, розміром трохи більше, ніж сірникова коробка. Головки ріпчастої цибулі порізати кільцями.
Готуємо маринад. Змішуємо нарізану цибулю, аніс, червоний мелений перець і оцет. Замочуємо м'якоть в приготованому розчині протягом 3-х годин (можна більше, менше - не можна). Потім нанизуємо м'якоть на шампур в такій послідовності: 1 шматочок м'якоті - 1 шматочок курдючного сала - 2 шматочки м'якоті - 1 шматочок курдючного сала - 1 шматочок м'якоті. Зверху притрушиваем борошном і смажимо на мангалі до готовності. Потім готовий шашлик потрібно присипати зеленню петрушки.
Рецепт шашлику з баранини по-вірменськи
Інгредієнти: 1 кг баранячої корейки; 2-3 головки ріпчастої цибулі; 1 лимон; сіль; перець; бараняче сало. Приготування: Нарізаємо баранячу корейку шматочками, трохи більшими, ніж сірникова коробка. Солимо і перчимо м'ясо. Знімаємо цедру з лимона. Потім розрізаємо його на 2 частини і видавлюємо сік. Та сік і цедру додаємо до м'яса. Туди ж ріжемо цибулю кільцями і ставимо шашлик маринуватися на 8 годин. Через 8 годин м'ясо можна нанизувати на шампури і смажити над розжареним вугіллям. У процесі смаження шашлик змащують баранячим салом. Їдять шашлик по-вірменськи прямо з шампура.
Шашлик з баранини маринований у вині та йогурті
Інгредієнти: 2 кг баранини; 1 стакан йогурту; 1 склянка білого сухого вина; 4 головки ріпчастої цибулі; сушений базилік; пучок свіжої м'яти; сіль і перець за смаком. Приготування: Ріжемо м'якоть на шматки, бажано, щоб на кожному шматочку була присутня невелика жировий прошарок. Цибуля традиційно ріжеться півкільцями, а свіжа м'ята дрібно рветься. Додаємо цибулю і м'яту до нарізання м'яса, а зверху притрушиваем сухим базиліком, перцем і сіллю. Потім додаємо по 1 склянці білого сухого вина і йогурту (можна використовувати йогурт з добавками, наприклад, з полуницею і т. д.). Перемішуємо м'ясо знову і ставимо його в холодильник маринуватися. Маринувати шашлик потрібно не менше 6 годин. Після чого він готовий до смаження на вугіллі.
Рецепт шашлику з баранини на кісточці
Інгредієнти: 1 кг баранячої корейки разом з кісточкою; 50 мл рослинного масла; 1 чайна ложка коріандру без гірки; за кілька гілочок свіжої м'яти, естрагону і базиліка; 1 лимон; сіль; перець червоний і чорний. Приготування: Баранячу корейку ріжуть на порційні шматки разом з кісточкою. Свіжу зелень потрібно подрібнити і перемішати з рослинним маслом. В цю ж суміш додають сік одного лимона, сіль і перець. Кожен шматочок змащують отриманим соусом з двох сторін, складають у посудину і залишають у прохолодному місці. Маринувати баранину треба протягом 2-3 годин, після чого її нанизують на шампур і смажать на мангалі.