Один з основних складових гарного шашлику - це м'якість і ніжність. Погодьтеся, псувати м'ясо і перетворювати його в гумову підошву - перспектива не з кращих, але щоб уникнути такого сумного результату м'ясо потрібно не тільки вміти правильно готувати, але і маринувати. Щоб шашлик вийшов максимально ніжним, його не слід годинами маринувати в майонезі або будь-якому іншому жирному соусі, а досить полити м'ясо кислотою, наприклад, оцтової. Справа в тому, що оцтова кислота буквально розщеплює колагенові волокна в м'ясі і м'якоть стає надзвичайно ніжною. Так що давайте розбиратися разом з тим, як замаринувати шашлик в оцті.
Рецепт шашлику з свинини з оцтом
Інгредієнти: свинина (ошийок) - 1 кг; часник -2 зубчики; перець чилі - 1/2 шт.; оцет столовий - 3 ст. ложки; цукор - 1/2 ч. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Свинячий ошийок промиваємо холодною водою і промачиваем паперовими рушниками. Нарізаємо м'ясо крупними шматочками і поливаємо його оцтом. Солимо і перчимо свинину, додаємо трохи чилі і пропущений через прес часник. Щоб врівноважити баланс кислоти в шашлику, додаємо до маринаду трохи цукру. Ретельно перемішуємо м'ясо, накриваємо його плівкою і залишаємо маринуватися мінімум на 4-5 годин, але краще на 10-12.
Після закінчення часу нанизуємо шашлик на шампур і смажимо над вугіллям або в духовці до готовності.
Шашлик з курки з оцтом і цибулею
Оцет робить м'яким не тільки свинину, яловичину, але і без того ніжне м'ясо курки. Готовий шашлик буквально буде танути в роті.
Інгредієнти:
курячі стегенця - 12 кг; оцет - 2-3 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 2 шт.; розмарин - 1 гілочка; сіль, перець. Приготування Для даного рецепта краще вибирати курячі ніжки, або крильця, так як пісне філе в результаті може вийти трохи сухуватим.
Отже, курячі ніжки готуємо до маринування, прополоснув їх під холодною водою і підсушивши кухонним рушником.
Розтираємо В ступці розмарин з крупною сіллю. В даному випадку сіль виступає в якості абразиву, так що принципово вибирати саме велику сіль, так як
саме завдяки їй ми зможемо витягти максимальну кількість ароматів з м'яса.
Заливаємо куряче м'ясо оцтом і посипаємо ароматним розмарином з сіллю, додаємо чорний мелений перець за смаком.
Ріпчасту цибулю нарізаємо великими кільцями і злегка обминаємо руками, щоб отримати максимальну кількість аромату. Додаємо цибулю до м'яса.
Тепер залишається лише дати шашлику з курки промаринуватися 4-5 годин у холодильнику, а вже потім можна приступати до готування.