Страви з сома завжди користувалися популярністю у наших краях, в першу чергу у людей, які захоплюються риболовлею, так як цю рибку не завжди просто знайти в наших магазинах. Крім смачного і ніжного м'яса, безсумнівним плюсом даного страви залишається швидкість приготування: на маринівку йде хвилин 20-25 а на смаження і того менше. У підсумку отримуємо смачне і швидке блюдо, яке зручно готувати не тільки вдома, але і на природі. Як приготувати шашлик з сома читайте в цій статті.
Рецепт шашлику з сома
Інгредієнти: сом - 15-2 кг; біле вино (сухе) - 200 мл; сіль і червоний перець - за смаком; рослинне масло - 2-3 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 4 шт.; томати - 4 шт.; печериці - 6-7 шт.; лавровий лист - 2-3 шт. Приготування Цибулю нарізаємо великими кільцями і злегка обминаємо з сіллю, щоб пустив аромат. Наливаємо в каструльку трохи рослинного масла, додаємо вино і нарізану цибулю. Сома моєму, і витираємо насухо за допомогою паперових рушників. Потрошимо рибу при необхідності і нарізаємо на стейки, або відокремлюємо філе і нарізаємо його кубиками. Даємо рибі промаринуватися 15-25 хвилин, залежно від розміру шматочків. Тривала маринівка робить рибу більш сухою.
Шматочки філе нанизуємо на шампури, чергуючи з грибами, томатом і цибульними кільцями. Якщо ж ви вирішили приготувати шашлик з сома в духовці, або на решітці, то викладайте овочі зі стейками разом. На приготування філе піде хвилин 10-15 на стейк - 15-20.
Ароматний шашлик із сома
Часто від дегустації сома їдців відлякує саме річковий аромат тіни, яким просякнуте м'ясо. Щоб всі гості залишилися задоволені, ми ділимося з вами рецептом, який допоможе уникнути неприємного аромату.
Інгредієнти: сом - 15-2 кг; ріпчаста цибуля - 2 шт.; рослинне масло - 3-4 ст. ложки; сік 2 лимонів; кайенский перець, сіль - за смаком; сушені томати - 1 ч. ложка; сушений гранат - 1 ч. ложка. Приготування Перед тим, як замаринувати на шашлик сома, його слід промити і насухо витерти паперовим рушником. Якщо необхідно, також слід випатрати черево і відокремити голову. Всі викладаємо в глибоку миску. Слідом за рибою відправляємо добру пучку солі і перцю за смаком, щоб позбутися від запаху твані, поливаємо її лимонним соком і поливаємо олією. Додаємо до риби сушений гранат і томати, перемішуємо і заливаємо рибу кільцями цибулі. На маринівку піде близько 20 мнуть, після чого рибу можна нанизати на шампури, або викласти на решітку і приступати до готування. Наш шашлик з риби готовий!