Фондю - група страв під загальною назвою, готується в спеціальній жароміцної посуді на відкритому вогні (або пальнику). Звичайно фондю вживають сім'єю або в компанії. Приготувати фондю - чудова ідея для дачників.
Ідея фондю принципово виглядає наступним чином: у киплячу рідину ( сирний соус , масло, бульйон) занурюється шматочок чого-небудь (хліба, м'яса, риби), наколотий на виделку, він проварюється або обсмажується в протягом декількох хвилин, потім трохи остуджується, іноді потім поринає в якийсь холодний соус і - готово, відправляється в рот з насолодою.
Фондю буває не тільки швейцарське (подібні страви є і в інших народів) і не тільки з сиром і хлібом. Відомо кілька видів фондю, в тому числі й рибне.
Спеціальний посуд для приготування фондю (з набором спеціальних вилок) можна купити в магазинах, де продають посуд. У більш простому варіанті можна обійтися звичайними казанками-казанками-сотейниками і звичайними вилками (краще рибними з трьома зубцями). Добре, щоб у виделок були неметалеві ручки.
Як приготувати німецьке рибне фондю?
Інгредієнти: морський окунь (або інша риба, філе без кісток) - близько 1 кг; лимони - 2 штуки; борошно пшеничне - 250 г; пиво - 02 л; сир твердий тертий - близько 100-150 г; сухі мелені спеції (шафран, мускатний горіх, гвоздика, перець різних видів і ін); сіль - 1-2 щіпки; масло натуральне вершкове - близько 30 м; олія - 05-07 л. Приготування Рибне філе наріжемо кубиками або брусочками (на один укус) і замаринуем в суміші лимонного соку з сіллю і спеціями на 20-60 хвилин. З половини борошна і пива готуємо кляр (тобто густе, але текуче тісто без грудочок). Додаємо в тісто тертий сир і розтоплене (але не гаряче) масло. Ретельно перемішуємо.
Розігріваємо в фондюшниці рослинне масло до кипіння. Рибу спочатку відкидаємо на друшляк, потім на серветку. Готуємо в процесі їжі. Сідаємо навколо, наколюємо на виделку шматочок риби, обвалюємо в борошні, занурюємо в кляр і обсмажуємо в маслі до золотисто-рум'яною кірочки. Перед поглинанням трохи охолоджуємо. Хліб не подаємо. Запиваємо пивом або білим столовим вином.
У більш дієтичних варіантах можна замінити кипляче масло киплячим рибним бульйоном або вершково-сирно-винним, сирно-молочним соусом.
Рецепт рибного фондю з банановим соусом в далекосхідному стилі
Зі списку інгредієнтів попереднього рецепта (див. вище) виключаємо сир. До маринаду додаємо замість солі соєвий соус. Рослинна олія краще взяти кунжутна.
Банановий соус: м'якоть 1 банана (розім'яти виделкою або в блендері) + 2 зубчики часнику (продавити), приправити соком лайма і червоним гострим перцем.
Обсмажені в клярі шматочок риби на вилці трохи охолоджуємо, мачає в банановий соус і їмо, запиваючи (наприклад, фруктовим вином).