Паста з сиром (або, як кажуть у нас, макарони з сиром) - дуже апетитне ситне блюдо. Смачні макарони з сиром, як правило, люблять і дорослі і діти. Звичайно ж, людям, схильним до повноти, і тим, хто береже свою струнку фігуру, не варто захоплюватися цим блюдом, принаймні, краще їсти макарони з сиром в першій половині дня і уважно стежити за кількістю поглинених калорій. В одній середньої порції може міститися до 450 кілокалорій.
Готуйте правильно Як приготувати макарони з сиром правильно? Для початку слід вибрати хороші макарони в магазині. В даний час підприємства торгівлі пропонують нам безліч видів макаронних виробів різної сортності та якості. Як вибрати кращі? Ну, по-перше, по зовнішньому вигляду, а по-друге, на упаковці має бути написано: «продукт виготовлений з твердих сортів пшениці», або «група А». Вибір сиру залежить від індивідуальних переваг: можна, наприклад, приготувати дуже вишукане блюдо - пасту з блакитним сиром(«Рокфор», «Камамбер», «Горгонзола», «Камбоцола», «Дорблю» та інші) або навіть приготувати макарони з плавленим сиром.
Варимо макарони Макарони будь-якого виду) слід правильно зварити, тобто помістити в киплячу воду і відварити до стану aldente (можна перекласти як «на зубок», італ.). Пояснимо, якщо на упаковці написано «варити від 5 до 15 хвилин», то в ідеалі варити 5-8 хвилин, не більше. Після цього макарони відкидають на друшляк і, коли вода стече, швидко розкладають по тарілках і приправляють. Якісні, правильно зварені макарони не потребують промивання. Тепер в них можна по-російськи покласти невеликий шматочок натурального вершкового масла або додати який-небудь соус (наприклад, «Бешамель» або інший не томатний соус з відносно нейтральним смаком). Цілком гармонійно використовувати соуси на основі оливкової олії. Потім, пасту рясно присипають тертим сиром, перемішують і можна подавати до столу. Кілька гілочок свіжої зелені (базилік, розмарин, петрушка, коріандр) чудово доповнять це чудове блюдо, ну а хліб, зрозуміло, до нього подавати не слід.
Сиру багато не буває Останнім часом досить популярний рецепт «паста чотири сиру», який є класикою італійської кухні. Його оцінять і ті, хто не вживає в їжу м'ясо живих істот, але не заперечує проти вживання різних молочних продуктів. У цьому рецепті краще всього використовувати пасту пенне (короткі макаронні вироби у вигляді трубочок-пір'я діаметром не більше 10 мм і завдовжки не більш 40 мм з краями зрізаними діагонально), хоча це не принципово.
Інгредієнти: 300 г пеннеригате (або будь-якої іншої короткої пасти з борозенками); 50 г сиру «Фонтіна»; 50 г сиру «Горгонцола»; 50 г сиру «Страккино» (stracchino-білий м'який альпійський сир); 1-2 столові ложки тертого сиру «Пармезан»; грам 10-20 натурального вершкового масла; 5-8 столових ложки молока; свіжозмелений чорний перець; кілька листочків базиліка. Приготування Закип'ятимо в каструлі близько 3 л злегка підсоленої води. Завантажимо вироби пенне у киплячу воду, злегка перешкодимо лопаткою і проваримо до стану aldente (читаємо на упаковці максимальну тривалість приготування і ділимо це число на 2 наприклад, 15:2=75).
Готуємо соус Поки паста вариться, кожен з шматочків використовуваних сирів (крім «Пармезану») наріжемо дрібними кубиками.
Наллємо в мокрий сотейник молоко, додамо сир і почнемо нагрівати, помішуючи. Тобто расплавим сир в молочній середовищі. Соус повинен вийти відносно однорідним. Тепер додамо вершкове масло і перемішаємо.
Збираємо блюдо Готову пасту відкинемо на друшляк, розкладемо по тарілках, рясно поллємо приготованим сирним соусом і присиплем свіжомеленим чорним перцем. Додамо тертий «Пармезан», перемішаємо і оформимо зеленню. Подаємо відразу ж з легким світлим столовим вином. Можна, звичайно, експериментувати і з вітчизняними сирами.