Повертаючись додому після важкого робочого дня, ми збираємо всі останні сили в кулак для приготування чого-небудь їжу на вечерю. Універсальним стравою з такого розряду є макарони з сиром. Докладно роз'яснювати причини суспільного вибору сенсу ні, тут все на долоні: макарони - це смачно, дешево, швидко і ситно. Все, що потрібно для приємного буденного вечері.
Макарони в духовці з шинкою, грибами і сиром
Інгредієнти: паста фарфалле («метелик») - 500 г; вершкове масло - 50 г; гриби - 200 г; зелена цибуля; борошно - 50 р; молоко - 500 мл; шинка - 150 г; сир «Чеддер» - 140 р. Приготування Варимо пасту відповідно до інструкції на упаковці, даємо стекти зайвої рідини. У сотейнику розтоплюємо вершкове масло (1/3 від загальної кількості) і обсмажуємо на ньому гриби буквально 2-3 хвилини, до тих пір, поки зайва волога не випарується. Потім прибираємо гриби в окрему тарілку, сотейник протираємо і кладемо туди залишки масла, обсмажуємо на ньому зелений цибулю 1 хвилину, а після додаємо борошно. Як тільки борошно стане золотистою, тонкою цівкою заливаємо молоко, не припиняючи помішувати вміст сковороди. Як тільки соус стане густим і почне пузиритися, зменшуємо вогонь і кладемо в сковороду шинку і більшу частину тертого сиру.
Викладаємо пасту і гриби у форму для випікання, заливаємо все вершковим соусом з шинкою і посипаємо залишками сиру. Макарони запечені з сиром будуть готуватися 10 хвилин при 180 градусах.
Макарони з сиром, фаршем і помідорами
Інгредієнти: часник - 1 зубчик; ріпчаста цибуля - 1 шт.; оливкова олія - 2 ст. ложки; фарш (свинина+яловичина) - 500 г; томати у власному соку - 500 г; томатний соус - 250 г; сушена петрушка - 1 ст. ложка; орегано - 1 /2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; спагетті - 250 г; тертий «Пармезан» - 1/4 ст.; тертий сир «Моцарелла» - 2 ст. Приготування У сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому ріпчасту і зелену цибулю до прозорості. Додаємо до цибулі фарш і продовжуємо готування. Як тільки фарш схопиться, додаємо на сковороду томати у власному соку, томатний соус і спеції. Тушкуємо соус 30 хвилин.
Відварюємо спагетті згідно інструкції на упаковці. Змішуємо спагетті з соусом, викладаємо половину у форму для запікання, посипаємо половиною тертого сиру і повторюємо процедуру. Випікаємо блюдо 25 хвилин при 180 градусах, або чекаємо, поки поверхня схопиться золотистою скоринкою.
Макарони з сиром і фаршем можна приготувати і в мультиварці, досить слідувати попереднім рецептом, а готувати страву в режимі «Випічка» аналогічне час.
Макарони з ковбасою, яйцем і сиром
Інгредієнти: спагетті - 150 г; оливкова олія - 1 ст. ложка; жирна ковбаса, або бекон - 3 товстих шматка; тертий «Пармезан» - 3/4 ст.; яйця - 2 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування У каструлю наливаємо воду і доводимо її до кипіння, не забуваючи посолити. Варимо пасту у воді відповідно до інструкції на упаковці.
Оливкова розігріваємо масло в сотейнику і обсмажуємо на ньому нарізану соломкою ковбасу або бекон. Виділився під час смаження жир зливаємо в окремий посуд, а бекон викладаємо на серветку.
Набираємо 1/4 склянки води, в якій варилася паста, саму ж пасту кладемо в сковороду, поливають жиром і посипаємо обсмаженим беконом. Наливаємо в сковороду воду, тушкуємо все близько хвилини, потім додаємо яєчний білок, 1/2 склянки сиру і перець. Ретельно перемішуємо.
Ділимо пасту на 2 порції, в кожній формуємо невелике «гніздечко», яке вбиваємо сирої курячий жовток. Готову страву присмачую залишками сиру і чорним перцем.