Картопляну запіканку можна віднести до розряду сімейних страв. Напевно, в кожній сім'ї є свій рецепт смачної запіканки з м'ясного фаршу. Вся принадність цієї страви в тому, що із залишків пюре і при наявності невеликої кількості м'яса і фантазії, можна приготувати на вечерю повноцінне блюдо.
Запіканка з курячим фаршем
Інгредієнти: курячий фарш - 700 г; сир - 200 г; яйця - 6-7 шт.; картопля - 700 г; сметана - 2 ст. ложки; цибуля - 1 шт.; вершкове масло - 50 г; сіль, перець. Приготування Картоплю почистіть і поставте отвариваться. У м'ясний фарш додайте сметану, дрібно нарізану цибулю, сіль, перець. При бажанні можна додати зелень і часник. Все добре перемішайте. У глибоку форму для випікання викладіть фарш. З відварного картоплі зробіть густе пюре. Викладіть пюре поверх фаршу і розрівняйте його. Акуратно ложкою зробіть ямки в пюре в залежності від кількості яєць. У кожну ямку вилийте яйце, посоліть і поперчіть його. Зверху все посипте сиром, натертим на крупній тертці. Запікайте в духовці 25 хвилин при температурі 180 градусів.
Запіканка з фаршем і овочами
Цю запіканку можна готувати, використовуючи будь-які сезонні овочі. Вона не потребує додаткових інгредієнтів, як сир, майонез або кетчуп, так як сама по собі вже смачна за рахунок овочів.
Інгредієнти: картопля - 1 кг; фарш 700 г; баклажани - 2 шт.; болгарський перець - 2 шт.; помідори - 2 шт.; цвітна капуста - 300 г; сметана - 100 г; цибуля - 1 шт.; яйця - 2 шт.; молоко - 100 г; сіль, перець; рослинне масло. Приготування Картоплю почистіть, наріжте кругляшками і викладіть в глибоку форму для випікання. Фарш посмажте з дрібно нарізаною цибулею, посоліть, поперчіть і викладіть у форму поверх картоплі. Баклажани наріжте, як і картоплю, потім викладіть їх зверху на фарш і трохи посоліть. Помідори і перець поріжте часточками. Цвітну капусту порізати суцвіттями і викладіть всі поверх баклажанів. Додайте солі і спецій за смаком, накрийте зверху фольгою і випікайте при 180 градусах приблизно 50 хвилин. Коли запіканка буде майже готова, дістаньте її з духовки і зніміть фольгу. Приготуйте заливку. Змішайте яйця, молоко, сметану, трохи підсолити і залийте зверху запіканку. Випікайте ще хвилин 20 до повної готовності.
Запіканка з фаршем і помідорами
Інгредієнти: фарш - 600 г; рис - 300 г; помідори - 1 кг; цибуля - 1 шт.; масло вершкове - 50 г; часник - 3 зубчики; петрушка - 1 пучок; оливкова олія - 2 ст. ложки; хліб для тосту - 3 шматочки; орегано; сіль, перець; рослинне масло. Приготування Поставте отвариваться рис і займіться фаршем. Дрібно поріжте часник і цибулю, обсмажте на рослинному маслі. Додайте фарш, рубану петрушку, сіль, перець і орегано. Постійно помішуючи, смажте до повної готовності. Помідори наріжте кружечками. У змащену маслом глибоку форму, викладіть шарами - фарш, рис, помідори, не забуваючи трохи перчити і солити. Останнім шаром повинні бути помідори. Розімніть хліб для тосту у воді і відіжміть його. Додайте дрібно нарізану петрушку, розм'якшене вершкове масло і ретельно перемішати для отримання однорідної маси. Отриману суміш викладіть на верхній шар з помідор і збризніть оливковим маслом. В розігрітій до 200 градусів духовці випікайте 35-40 хвилин.
Запіканка з фаршем та сиром
Інгредієнти: фарш - 500 г; сир - 250 г; майонез - 150 г; яйця - 3 шт.; оцет 9%; цибуля - 2 шт.; сіль, перець. Приготування Дрібно поріжте цибулю. Розбавте оцет з водою в пропорції 1:1 і залийте їм цибулю на 15 хвилин. Сир натріть на тертці і змішайте з майонезом і яйцями. Фарш посоліть, поперчіть і добре перемішавши, викладіть на деко. Поверх фаршу викладіть маринована в оцті цибулю і залийте все сумішшю з сиру з майонезом. Запікайте в духовці 30 хвилин.