Зрази - це споконвічно слов'янське блюдо. Їх готували і продовжують готувати на Україні, в Польщі, Білорусії, Литві. У старовину зрази представляли собою скручений відбите приправлене спеціями м'ясо. В наш час існує багато інтерпретацій на тему зраз, тому головне - вибрати рецепт за смаком.
Як приготувати зрази з сиром?
Ви можете приготувати зрази з сиром з м'ясного фаршу, картоплі, яєць, шинки, і навіть з гречки. В принципі, підійде будь-яка основа, в яку ви зможете загорнути начинку. Так як в нашому випадку начинка - це сир, то тут теж можна імпровізувати. Не обов'язково купувати твердий сир найдорожчих сортів, можна обійтися адигейський або плавленим.
М'ясні зрази з сиром - рецепт
Інгредієнти: фарш 700 г; сир - 400 г; гриби - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; кріп, петрушка - 1 пучок; сіль, спеції; сухарі панірувальні; рослинне масло. Приготування Фарш посолити, додати спеції, перемішати і поставити на півгодини в холодильник. Гриби дрібно порізати і обсмажити разом з цибулею (солити їх слід завжди в кінці). Сир натерти на тертці і змішати із зеленню і готовими грибами. Дістати фарш, поділити його на невеликі рівні частини і зробити коржики. У центр кожної з них покласти начинку (найзручніше це робити чайною ложкою, змоченою в теплій воді), загорнути і защипнути краю. Після обваляти зрази в сухарях і смажити на середньому вогні.
Зрази з сиром і яйцем
Інгредієнти: фарш - 05 кг; яйця - 2 шт.; сир - 100 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; часник - 1 головка; олія соняшникова 20 г; масло вершкове - 20 р. Приготування Розбити яйця, додати сіль і перець, збовтати. Влити яйця у фарш, змішаний з дрібно нарізаною цибулею, додати часник (краще всього видавити з допомогою чесночници). Для начинки натерти сир і зварені яйця на тертці. Начинити коржі з фаршу, попередньо поклавши в серединку шматочок вершкового масла. Закрити зрази і надати їм форму. Обваляти в борошні або панірувальних сухарях і смажити під кришкою.
Картопляні зрази з шинкою і сиром
Інгредієнти: картопля - 1 кг; сир - 100 г; шинка - 200 г; яйця - 1-2 шт.; масло вершкове - 20 г; сіль і спеції за смаком. Приготування Картоплю відварити з шкіркою, очистити, розім'яти, посолити і додати вершкове масло. Натерти сир, шинку нарізати невеликими шматочками, перемішати. Готове картопляне пюре викласти на стіл, зробити коржики, начиняють сиром і шинкою. Сформувати зрази, обваляти в сухарях і можна відправляти на сковороду.
Курячі зрази з сиром в духовці
Зрази з фаршу з сиром можна приготувати і в духовці, тим більше, що це буде набагато корисніше для вашого здоров'я і фігури.
Інгредієнти: фарш курячий - 05 кг; картопля - 15 кг; борошно - 1 ст.; яйця - 3 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; часник; сіль і спеції за смаком. Приготування Очищену картоплю зварити в підсоленій воді і розім'яти. Додати в пюре яйця і борошно. Перемішати.
Це буде основа для зраз. Начинку приготувати наступним чином: обсмажити дрібно нарізану цибулю, змішати його з сирим фаршем, покласти подрібнений часник, сіль і спеції для м'яса. З картопляного пюре зробити коржики, покласти фарш, сформувати. Зрази викладати на змащений маслом деко або сковороду. Запікати 40 - 50 хв до готовності при температурі 190 градусів.
Подавати на стіл зрази найкраще у гарячому вигляді, поки начинка розплавлена. Якщо зрази м'ясні, то прекрасним гарніром буде картопляне пюре або рис, якщо картопляні - достатньо буде салату. А саме красиве прикраса будь-якої страви - це свіжа зелень і овочі.