Йдемо в магазин, вибираємо з десятка яскравих упаковок ту, що більше сподобалася, приходимо додому і варимо. Стоп! Це варіант для одиноких холостяків, які страждають гастритом. Смачні домашні пельмені - справа честі для справжніх господинь. І повірте, пельмені в домашніх умовах - не такий вже важкий подвиг, а вдячні жують особи домочадців сповна винагородять вас за труди. До речі, до ліплення пельменів не тільки можна, але і потрібно залучати всю сім'ю. Це відмінний привід відірвати чоловіка від телевізора, сина - від комп'ютера, а дочка - від мобільника.
Як правильно приготувати пельмені?
У багатьох сім'ях існує власний рецепт приготування домашніх пельменів, варіантів багато. Цей традиційний.
Інгредієнти: Для фаршу:
яловичина - 300 г; свинина - 300 г; цибуля - 2 шт.; сіль і спеції за смаком. Для тіста:
борошно - 2 ст.; яйце - 1 шт.; вода -1/2 ст.; щіпка солі. Приготування Збиваємо до однорідної маси яйце, сіль і воду (повинна бути крижана - це важливо!). Порціями додаємо просіяне борошно, вимішуємо тісто до тих пір, поки не перестане липнути до рук. Тісто має бути гладким і пружним. Загортаємо його в харчову плівку і на півгодини в холодильник,буде краще ліпитися.
З м'яса і цибулі крутимо фарш. Не полінуйтеся цибулю пропустити через м'ясорубку 2 рази. Солимо, перчимо. Для соковитості в м'ясо можна докрутити 300 г звичайної капусти. Не бійтеся, це не зіпсує смак. Фарш теж потрібно охолодити.
Тонко розкатане тісто вирізаємо кружечками, кладемо фарш і ретельно залепливаем. Варимо в підсоленій воді 8-10 хвилин. Для аромату додати в каструлю з пельменями свої улюблені трави.
Як приготувати сибірські пельмені?
домашні пельмені сибірські готуються тільки з м'ясом, і ніякі овочеві добавки не допустимі (крім цибулі, зрозуміло); для приготування домашніх пельменів по-сибірськи обов'язково потрібно 3 виду м'яса в рівних пропорціях. Зазвичай беруть свинину, яловичину і баранину. Оленина і лосятина вітається, а ведмежатина - це зовсім екзотика; сибірські пельмені перед варінням завжди заморожують. Так вони виходять соковитіше; також для соковитості у фарш додають лід; традиційно тісто для сибірських пельменів прісне (не солитись); сибіряки роблять домашні пельмені по-особливому. Розкатане тісто зверху промащують сирим яйцем, вирізують кружечки і ліплять. Яйце краще склеїть краю пельменя, і м'ясний сік, коли будете варити, з нього не втече. Як приготувати ліниві пельмені?
Якщо зовсім немає часу, але так не хочеться годувати сім'ю напівфабрикатами, існує варіант для дуже зайнятих і трохи ледачих.
Для лінивих пельменів потрібно взяти ті ж інгредієнти, що і для звичайних - вони написані в першому рецепті. Пельменний тісто тонко розкачуємо, намагаємося, щоб вийшов прямокутник.
Зверху тонким шаром викладаємо фарш і звертаємо по довгій стороні, защипуємо краю. Нарізаємо рулетики 5-6 сантиметрів завтовшки.
Тепер можна варити як звичайні пельмені або заморозити. А можна запекти в духовці з овочами. Для цього пасеруємо цибулю з морквою, третина викладаємо у форму для запікання, потім ліниві пельмені, а зверху - овочі, що залишилися. Розводимо ложку сметани з водою і заливаємо на 2/3. Закриваємо фольгою й запікаємо на повільному вогні близько години. Тепер можна зняти фольгу і підрум'янити пельмені. Приємного апетиту!