Що робити, якщо ви купили вирізку не наймолодшою корови? Запечіть її в горщиках! Для такого м'яса яловичина цей спосіб приготування чудово підходить. Воно вийти особливо ніжним і м'яким. А якщо додати до нього овочів, м'ясо просочиться їх соком, наповниться ароматом спецій і буде танути в роті. І ще - це дуже просто! Покришити яловичину в горщики, відправили в духовку і «забули» на час, поки ваш будинок не наповнитися смачними м'ясними запахами. Ось чому рецептів яловичини в горщиках так багато і вони настільки популярні.
Яловичина тушкована в горщику зі сметаною
Інгредієнти: Для м'яса:
яловичина - 1 кг; цибуля ріпчаста - 4 шт.; масло рослинне - 6 ст. ложок. Для соусу:
борошно - 1/2 ст. ложки; сметана - 1 склянка; гірчиця - 1 ч. ложка; сіль - 1/2 ч. ложки. Приготування Як приготувати яловичину в горщику? Обмиемо м'ясо в холодній воді, висушим його паперовим рушником, видаляємо жили, зайвий жир і нарізаємо впоперек волокон на невеликі шматочки. Цибулю ріжемо півкільцями. На дно кожного горщика виливаємо ложку олії, викладаємо м'ясо з цибулею, солимо і перемішуємо. Накриваємо кришкою і відправляємо на півтори години в духовку, розігріту до 180 градусів.
Для соусу змішуємо борошно з сіллю, гірчицю і сметану. Можна додати жменю попередньо замочених сушених грибів. Аромати перемішаються і вийти просто чарівно. Заливаємо соус в горщики і витримуємо ще півгодини в духовці на повільному вогні.
Яловичина з овочами в горщику
Інгредієнти: яловичина - 800 г; баклажани - 600 г; болгарський перець - 2 шт.; помідори - 4 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; часник - 6 зубчиків; петрушка - 1 пучок; масло рослинне - 1/3 ст.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Підготуємо м'ясо як у попередньому рецепті. Далі обсмажуємо шматочки яловичини разом з нарізаним кубиками луком і морквою. На окремій сковороді смажимо скибочки баклажанів, перцю і помідори (ви можете взяти свій улюблений набір овочів - страва від цього тільки виграє - не бійтеся експериментів на кухні). З'єднуємо м'ясо з овочами, закладаємо в горщики, солимо, перчимо. Накриваємо кришками, і годину запікаємо в духовці на повільному вогні.
Додаємо до запеченої в духовці яловичині роздавлений часник і рубану зелень петрушки. Тримаємо під закритими кришками кілька хвилин. Подаємо блюдо гарячим, зі сметаною або майонезом.
Яловичина з рисом в горщику
Інгредієнти: яловичина - 250 г; коричневий рис - 1 склянка; імбир (тертий) - 2 ч. ложки; мигдаль (подрібнений) - 3 ст. ложки; брокколі - 200 г; соєвий соус - 3 ч. ложки; рослинне масло - для смаження. Приготування Підготовлене м'ясо нарізаємо і обсмажуємо на добре розігрітій сковороді з мигдалем, імбиром і брокколі хвилин 5.
Викладаємо половину яловичини в горщики, додаємо промитий рис, а зверху - знову м'ясо. Слід враховувати, що крупа збільшитися в обсязі і заповнювати горщики слід не більше ніж на 2/3. Заливаємо гарячою кип'яченою водою на два пальці вище рівня м'яса. Рівномірно розподіляємо по горщикам соєвий соус. Можна додатково посолити і поперчити. Відправляємо на півгодини в духовку, розігріту до 200 градусів. Якщо за цей час рис не приготується, а вода вже википіла, додамо трохи окропу і потримаємо ще 3-5 хвилин.
Яловичина в горщику з картоплею
Інгредієнти: телятина - 1 кг; картопля - 10 шт.; чорнослив - 100 г; цибуля - 3 шт.; петрушка, кріп - 1 пучок; рослинне масло - для смаження; сіль, чорний перець - за смаком. Приготування Підготовлене м'ясо нарізаємо і обсмажуємо з цибулею, викладаємо в горщики. Додаємо нарізану шматочками картоплю, половинки чорносливу. Відправляємо нудитися в духовку на повільному вогні близько години. За 5 хвилин до готовності додаємо в горщики дрібно нарубану зелень.