Гречаники - чудове блюдо західно-української кухні, яка відмінно підійде для тих, хто не любить гречку в її звичайному вигляді. Приготувати гречаники можна, фактично, з того, що завжди є в холодильнику. Вони послужать ситним і недорогим варіантом другої страви до сніданку чи обіду.
Гречаники з м'ясом
Гречаники з м'ясом являють собою класичний рецепт гречаників, які подають з грибним соусом або сметаною.
Інгредієнти: гречка - 250 г; фарш (яловичина, свинина) - 500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйця - 2 шт.; сіль, перець, рослинна олія. Приготування Відварюємо Гречку (можна навіть злегка розварити) і охолоджуємо. Чистимо цибулину, дрібно нарізаємо і змішуємо з фаршем, яйцем, сіллю і перцем, сюди ж додаємо гречку. Перед тим як приготувати гречаники, розігріваємо фритюр. З фаршу формуємо невеликі ковбаски, обвалюємо їх у паніровці і відправляємо в розігріту олію. Подаємо з соусом до легкого салату.
Ще один різновид гречаників з м'ясом - святковий варіант з начинкою. Для його приготування зробіть звичайну суміш для гречаників згідно з рецептом вище, сформуйте котлетки і трохи розпластайте їх. В центр викладіть суміш, що складається з розм'якшеного масла з зеленою цибулею і тертим сиром. «Заліпіть» гречаник і обсмажте на рослинному маслі. Приємного апетиту!
Замість смаження м'ясні гречаники можна приготувати і в мультиварці на режимі «Випічка» за 20 хвилин.
Гречаники з печінкою
Перед тим, як робити гречаники з печінкою їх обертають сіткою з свинячого сала. Ми не будемо нехтувати перевіреними рецептами і приготуємо гречаники за класичним рецептом.
Інгредієнти: гречка - 1 склянка; печінка яловича - 500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйце - 1 шт.; свиняча сітка - 500 г; сіль, перець. Приготування Напередодні приготування тонку свинячу сітку вимочуємо у воді, з додаванням 1 столової ложки солі і 2 столових ложок оцту. Така нехитра процедура позбавить сітку від специфічного запаху. Попередньо також не забудьте очистити від плівок печінку і замочити її на пару годин у воді або молоці. Можна замінити яловичу печінку курячої.
Відварюємо гречку (вона повинна вийти сухою). Печінка перекручуємо на м'ясорубці з додаванням цибулі і змішуємо з гречкою, сіллю і перцем. Одну столову ложку гречано-печінкового фаршу викладаємо на квадрат з сітки і загортаємо, на манер голубця. Гречание котлетки можна випікати в духовці при 180 градусах 30-40 хвилин, або гарненько обсмажити.
Гречаники з печінкою являють собою ніжний рецепт, який добре підійде до щільної вечері в доповнення до гарніру з запечених овочів або картопляного пюре.
Гречаники з грибами
Наостанок хотілося б розповісти про те, як готувати легкі і дієтичні гречаники з грибами.
Інгредієнти: гречка - 1 склянка; білі гриби - 200 г; яйця - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сіль, перець, олія рослинна. Приготування Спочатку відварюємо гречку з розрахунку: 1 склянку крупи 2 склянки води. Доки вариться гречка, нарізаємо і обсмажуємо гриби і цибулю. Відварену і остиглу гречку змішуємо з яйцями та грибами, додаємо сіль і перець. З гречаного фаршу формуємо котлетки і обсмажуємо їх на рослинному маслі до золотистої скоринки. Готові гречаники з грибами посипаємо тертим сиром і їмо з овочевим гарніром. Щоб зробити блюдо ще менш калорійним спробуйте приготувати його на пару, використавши при цьому пароварку або водяну баню.