Рис з фаршем - це не тільки начинка для голубців, млинчиків і фаршированого перцю. Його можна приготувати як цілком самостійне, смачне і оригінальне блюдо. «Ледачий» плов, всілякі запіканки і рис в горщиках. Спробуйте!
Рис з м'ясним фаршем в мультиварці
Інгредієнти: фарш - 500 г; перець болгарський - 1 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; рис - 2 ст.; олія оливкова - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка; вода - 4 ст.; шафран, карі, базилік - за смаком. Приготування Головну роль в цьому рецепті грають спеції. Ви можете взяти інші, ваші улюблені. Включаємо мультиварку на режим «випічка», трохи розігріваємо оливкову олію і спеції обсмажуємо пару хвилин, щоб посилити їх аромат (важливо не перетримати). Додаємо нарізану півкільцями цибулю, соломкою - моркву і перець. Смажимо до золотистого кольору, додаємо фарш, перемішуємо. Закриваємо кришкою і тушкуємо 20 хвилин, іноді помішуючи. Засипаємо промитий рис, знову все перемішуємо. Заливаємо водою і солимо. Включаємо режим«плов», а коли все буде готове, чудо-горщик вас покличе.
Запіканка з рису з фаршем і овочами
Інгредієнти: овочі (свіжоморожені) - 400 г; рис (круглий) - 200 г; фарш яловичий - 400 г; яйця - 3 шт.; цибуля - 1 шт.; масло рослинне - 2 ст. ложки; сік лимона - 2 ч. ложки; соус соєвий - 2 ст. ложки; херес - 2 ст. ложки; сметана (10% жирності) - 200 г; хрін - 2 ст. ложки; кріп - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Рис відварюємо в підсоленій воді - він повинен бути злегка твердуватий. Цибулю нарізаємо півкільцями і обсмажуємо до прозорості, додаємо фарш, солимо, перчимо. Коли фарш буде наполовину готовий, висипаємо з пакету овочі (не розморожуємо!) і збільшуємо вогонь до сильного. Постійно помішуємо. В кінці прикручуємо конфорку, і приправляємо фарш однією ложкою лимонного соку, соусом і хересом. Тримаємо на вогні ще кілька хвилин і з'єднуємо з рисом. Викладаємо отриману масу в змащену маслом форму для запікання.
Яйця збиваємо з сіллю, сметаною, хріном і залишилися лимонним соком. Заливаємо цією сумішшю фарш з рисом і відправляємо форму в духовку, розігріту до 200 градусів на 15 хвилин. Даємо трохи охолонути і посипаємо рубаним кропом.
Рис з фаршем і грибами в горщиках
Інгредієнти: фарш - 200 г; рис (варений) - 3 ст. ложки; яйця - 2 шт.; цибуля - 3 шт.; печериці - 200 г; сметана - 3 ст. ложка; соєвий соус - 2 ст. ложки; борошно - 2 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком; олія - для смаження. Приготування Гриби обсмажуємо з цибулею. У фарш додаємо попередньо відварений рис, дрібно нарізану цибулину. Вбиваємо яйце, солимо, перчимо, перемішуємо. Ліпимо невеликі, з волоський горіх, тюфтельки, обвалюємо в борошні й обсмажуємо.
Картоплю тремо на дрібній тертці, додаємо яйце, додаємо борошно, сіль, перець. Вимішуємо і смажимо деруни. Готові картопляні коржі викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати зайве масло. Даємо дерунам охолонути й нарізаємо їх великою соломкою.
Шарами заповнюємо горщики: деруни, тефтелі, гриби і знову деруни. Заливаємо все сумішшю сметани, соєвого соусу і 3 столових ложок води. Відправляємо горщики на 20 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів.
Тушковані «їжачки» з фаршу з рисом
Інгредієнти: фарш - 400 г; рис - 1/2 ст.; яйце - 1 шт.; цибуля - 2 шт.; морква - 1 шт.; помідор - 2 шт.; молоко - 50 мл; масло вершкове - 50 г; зелень - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Фарш пропускаємо через м'ясорубку, тим більше якщо він покупної. Змішуємо його з звареним до напівготовності рисом і дрібно нарізаною цибулею. Вбиваємо яйце, вливаємо молоко. Солимо, перчимо й перемішуємо. Ліпимо з цього фаршу кульки-«їжачки», обвалюємо їх у борошні й обсмажуємо на вершковому маслі до золотистої скоринки. Додаємо натерту на дрібній тертці моркву, смажимо кілька хвилин. Викладаємо в сковороду до «їжачкам» дрібно нарізані помідори і доливаємо воду так, щоб закрити їх на 2/3. Накриваємо кришкою і тушкуємо 20 хвилин. Посипаємо зеленню і подаємо до столу зі сметанкою.