Запіканка є дуже цікавою стравою - в ній часто поєднується багато продуктів, які й надають їй особливу пікантність. Зараз ми розповімо вам, як приготувати овочеву запіканку з додаванням фаршу.
Рецепт овочевий запіканки з фаршем
Інгредієнти: свино-яловичий фарш - 700 г; картопля - 500 г; цибуля (великий) - 2 шт.; баклажани (невеликі) - 3 шт.; помідори (великі) - 2 шт.; сир - 150 г; оливкова олія - 1 ст. ложка; сіль, перець. Приготування Для цієї запіканки можна використовувати будь-м'ясний фарш. У нашому випадку це суміш яловичини і свинини в рівних пропорціях. Пропускаємо м'ясо з однією цибулиною через м'ясорубку, додаємо сіль і перець. Картопля, цибуля, синенькі очищаємо від шкірки і нарізаємо кружечками, посипаємо спеціями. Помідори теж ріжемо кільцями. Форму змащуємо маслом і викладаємо інгредієнти шарами, змащуючи кожен майонезом, в такому порядку: 1/2 частина картоплі, половина баклажанів, половина помідорів, фарш, цибулю і знову: картопля, баклажани і помідори. Накриваємо форму фольгою, запікаємо в духовці близько 50 хвилин при температурі 200 градусів. Хвилин за 15 до закінчення запікання фольгу знімаємо і посипаємо запіканку тертим сиром, а потім знову ставимо в духовку.
Овочева запіканка з куркою
Інгредієнти: куряче філе - 500 г; печериці - 300 г; кабачки - 2 шт.; брокколі - 200 г; цибуля (середня) - 2 шт.; морква (велика) - 1 шт.; яйця - 2 шт.; сметана - 150 г; гірчиця - 20 р; сіль, перець. Приготування Куряче філе пропускаємо через м'ясорубку, солимо, перчимо і злегка обсмажуємо на рослинному маслі. Фарш зі сковороди прибираємо, а в жирі, що залишився обсмажуємо нарізану кільцями цибулю. Далі печериці нарізаємо пластинками і теж обсмажуємо на невеликій кількості олії. Смажити краще на відкритій сковороді, бо нам потрібно, щоб вся рідина випарувалася. Брокколі ділимо на суцвіття і відварюємо протягом 4-5 хвилин. Кабачки бажано брати молоді без насіння, тоді їх можна не очищати від шкірки. Натираємо їх на крупній тертці, віджимаємо сік.
Тепер всі овочі з'єднуємо з куркою, солимо, перчимо й перемішуємо. Яйця збиваємо зі сметаною і гірчицею. Викладаємо у форму для випічки і заливаємо отриманою сумішшю. Випікаємо овочеву запіканку в добре розігрітій духовці при 180 градусах близько півгодини.
Овочева запіканка з м'ясом
Інгредієнти: відварне м'ясо - 350 г; картопля - 250 г; капуста білокачанна - 200 г; морква - 2 шт.; цибуля - 1 шт.; сметана - 50 г; масло вершкове - 50 г; сіль; зелень. Приготування Відварне м'ясо пропускаємо через м'ясорубку, цибулю обсмажуємо до золотистого кольору, потім додаємо м'ясо до цибулі, солимо і перчимо. Картоплю і моркву відварюємо до напівготовності, очищаємо. Картоплю натираємо на крупній тертці. Моркву нарізаємо пластинками. Капусту дрібно шаткуємо і перетираємо з сіллю. Інгредієнти викладаємо шарами в форму: картопля, м'ясо, капуста і морква. Зверху заливаємо сумішшю сметани з розтопленим вершковим маслом. Запікаємо в духовці при 180 градусах 25 хвилин. Готову запіканку посипаємо дрібно нарубаною зеленню.