Картопляні деруни або по-іншому деруни - це традиційне національне блюдо української, білоруської та російської кухні.
Головною відмітною особливістю їх приготування, є натертий на дрібній тертці картоплю, який разом з іншими інгредієнтами формується у формі котлет або оладок. Деруни подають тільки в гарячому вигляді, не тільки зі сметаною, але і з хріном. Як же приготувати картопляні деруни?
Картопляні деруни - рецепт
Інгредієнти: картопля - 10 шт.; сало свиняче - 7 ст. ложок; борошно - 2 ст. ложки; сметана - 1 ст.; сіль, цукор - за смаком. Приготування Як правильно приготувати деруни? Беремо картоплю миємо, чистимо і натираємо на дрібній тертці. Потім додаємо пшеничне борошно і сіль за смаком, після чого все ретельно перемішуємо. На заздалегідь розігріту сковороду, змащену свинячим салом, викладаємо ложкою картопляне тісто у вигляді маленьких коржів і обсмажуємо на середньому вогні з двох сторін.
Теплі деруни з картоплі подаємо до столу разом з охолодженої сметаною або моченой брусницею.
Деруни з грибами
Інгредієнти: картопля - 300 г; борошно - 50 р; сода - 3 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; печериці - 300 г; масло рослинне - 100 мл; сіль, куркума, перець - за смаком; кріп - за бажанням. Приготування Спочатку очищаємо картоплю. Одну половину натираємо на дрібній тертці, а другу - на грубій і змішуємо між собою. Додаємо до картопляної маси соду, борошно, сіль по смаку, перемішуємо і відразу ж смажимо на розігрітій рослинній олії. Гарненько промиваємо гриби, очищаємо і дрібно ріжемо. Цибулю шаткуємо кубиками. Обсмажуємо гриби на сковороді до золотистого кольору, а потім додаємо цибулю. Солимо, перчимо, накриваємо кришкою і протушиваем приблизно 5 хвилин. При подачі на стіл на кожен дерун викладаємо по чайній ложці грибів і прикрашаємо дрібно рубаним кропом.
Деруни з солоними грибами
Інгредієнти: картопля - 400 г; яйце - 2 шт.; борошно - 150 г; солоні гриби - 400 р; цибуля - 100 г; сіль - за смаком. Приготування Картоплю і ріпчасту цибулю чистимо і натираємо на крупній тертці. Ретельно віджимаємо надлишки соку, додаємо дрібно порізані пластинами солоні гриби, просіяне борошно і яйця. Все солимо, перчимо за смаком і ретельно перемішуємо. З отриманого овочевого фаршу формуємо невеликі котлетки, викладаємо на змащене маслом деко і випікаємо деруни в заздалегідь розігрітій духовці приблизно 25 хвилин при температурі 160°С. Подаємо готові деруни ще гарячими разом з охолодженої сметаною або закускою з хрону.
Деруни з сиром
Інгредієнти: картопля - 1 кг; майонез - 100 г; яєчні білки - 3 шт.; сир - 200 г; сіль - за смаком. Приготування Картоплю очищаємо і натираємо на дрібній тертці. Додаємо майонез, збиті окремо яєчні білки, перекручений сир і сіль за смаком. Все ретельно перемішуємо і викладаємо картопляну масу у вигляді коржів на розпечену сковороду. Обсмажуємо деруни з обох боків до золотистого кольору. Викладаємо на красиве плоске блюдо і подаємо з охолодженою густою сметаною.
Деруни з сиром
Інгредієнти: картопля - 1 кг; пшеничне борошно - 2 ч. ложки; зелень - за бажанням; яйце - 1 шт.; сир твердих сортів - 100 р. Приготування Картоплю миємо, очищаємо і натираємо на дрібній тертці. Додаємо просіяне борошно, одне сире яйце і тертий на крупній тертці сир. Картопляну масу солимо, перчимо до смаку, заправляємо спеціями і кладемо дрібно порізану зелень. Все ретельно перемішуємо і обсмажуємо на сковороді з додаванням рослинної олії з двох сторін, як звичайні оладки. Ось і все, шалено смачні і соковиті деруни з сиром готові!