Яких тільки страв не готують з картоплі - з нього роблять пюре і відварюють «в мундирі», його смажать у фритюрі і запікають в духовці, і ще багато різних способів його приготування. А зараз ми поговоримо про ще одному цікавому блюді з цього продукту - биточках з картоплі. Причому воно не тільки дуже смачна, просте, але ще й практичне, його можна приготувати не тільки з свежеотваренного картоплі, але і з картопляного пюре, яке залишилося, наприклад, зі вчорашнього вечері. Як приготувати картопляні биточки з різними начинками, ми вам зараз розповімо.
Биточки картопляні з грибами
Інгредієнти: картопля - 1 кг; борошно - 100 г; яйця - 5 шт.; гриби - 500 г; цибуля - 1 шт.; сіль, чорний мелений перець - за смаком; панірувальні сухарі; соняшникова олія для обсмажування. Приготування Для начинки гриби нарізаємо кубиками і обсмажуємо з подрібненим ріпчастою цибулею на сковороді до готовності. В кінці солимо і перчимо. Коли гриби охолонуть, додаємо до них 2 яйця, потертих на крупній тертці. Все добре перемішуємо. Картоплю відварюємо «в мундирі», очистити і теплим пропускаємо через м'ясорубку, додаємо 2 сирих яйця, сіль, перець за смаком і борошно. Отриману масу перемішуємо. Формуємо з неї невеликі коржі, на середину кожної покласти трохи начинки і з'єднуємо, надаючи їй круглу форму. Кожен биточек макаємо в збите яйце, потім обвалюють у панірувальних сухарях і смажимо на олії з двох боків до золотистої скоринки.
Щоб тісто не прилипало до рук, змочуйте їх у холодній воді.
Картопляні биточки з сиром
Інгредієнти: картопля - 2 кг; тертий сир - 250 г; жовтки - 3 шт.; майонез - 100 г; сіль - за смаком; панірувальні сухарі. Приготування Картопля очищаємо, у підсоленій воді відварюємо до готовності, потім воду зливаємо, а товчемо картоплю. Після цього додаємо жовтки, майонез, тертий сир і все добре перемішуємо. Тепер з отриманої маси руками, змащеними олією, формуємо коржі, обвалюємо їх у панірувальних сухарях і на рослинній олії смажимо до золотистої скоринки. Перевертати биточки з картопляного пюре треба обережно, щоб вони не розвалилися.
Картопляні биточки з фаршем
Інгредієнти: картопля середній - 10 шт.; яйця - 1 шт.; борошно - 3 ст. ложки; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква (середня) - 1 шт.; свинина - 300 г; сіль, перець; рослинна олія для смаження; панірувальні сухарі. Приготування Спочатку готуємо начинку для биточків з картоплі. Для цього на сковороді обсмажуємо до прозорості подрібнену цибулю, потім додаємо м'ясо, пропущене через м'ясорубку. Помішуючи, смажимо, поки воно не почне яснішати. Тепер додаємо моркву, натерту на крупній тертці, перемішуємо і смажимо до готовності м'яса на невеликому вогні, сіль і перець додаємо за смаком. Все, фарш готовий. Тепер займаємося картоплею: чистимо її і відварюємо до готовності в підсоленій воді. Потім воду зливаємо, даємо картоплі трохи охолонути, додаємо в нього яйце і розминаємо до однорідної щільної маси. Формуємо з неї невеликі коржі, на середину кожного кладемо трохи фаршу,
закриваємо його картопляним тестом, надаємо коржику круглу форму, обвалюють у панірувальних сухарях і обсмажуємо на рослинному маслі до золотистої скоринки.
Подають картопляні биточки до столу гарячими або теплими. Вони чудово поєднуються зі сметаною і свіжими овочами. В якості начинки також можна використовувати тушковану капусту, відварені яйця з зеленою цибулею, рибні консерви, солоний сир із зеленню. А можна картопляні биточки зробити і без начинки і подати їх просто зі сметаною. Буде теж дуже смачно. Варто зазначити, що для різноманітності меню можна готувати ще биточки манні і рисові биточки . Приємного апетиту!