Благословенна ягідна пора Літо, дача, полуниця з куща Без вареників ніяк не обійтися, тим більше, що готувати їх дуже просто в будь-яких, навіть самих спартанських умовах сільського побуту,а необхідні продукти знайдуться завжди, якщо, як у «Казці про колобка», як слід пошкребти по засіках.
Як приготувати вареники з полуницею на кефірі?
Інгредієнти: кефір - 2/3 ст.; яйце - 1 шт.; борошно - 2 ст.; полуниця - 300 г; цукор - за смаком. Приготування Борошно просіваємо в миску гіркою, робимо поглиблення. Вбиваємо туди яйце, додаємо кефір. Вимішуємо спочатку ложкою, а потім руками, м'яке тісто. Даємо йому «вилежатися» 15-20 хвилин під рушником. Після розкачуємо тісто в тонкий пласт і чашкою відповідного розміру вирізаємо кружечки. З такого тіста можна приготувати страви з різноманітними начинками: вареники капустою , картоплею, вишнею, однак для цього рецепта в середину кожного кружечка ми кладемо полуничку і трохи присипаємо цукром. Формуємо вареники, ретельно заліплюючи краю, закидаємо їх у киплячу воду. Щоб вареники не приставали до дна і стінок, постійно помішуємо. Після того, як вони спливуть, чекаємо ще кілька хвилин. Все, виловлюємо і насолоджуємося цим по-справжньому літнім десертом.
А якщо взимку затоскуете за солодку ягоду, то такі вареники можна приготувати і з замороженою полуницею. Все робимо точно також, тільки ягоди потрібно попередньо вмочити в крохмаль, щоб він вбирав виділився сік. Або ж полуницю розморожуємо, сік зливаємо (з нього можна зварити сироп), а тільки потім ліпимо вареники.
Ліниві вареники з полуницею
Інгредієнти: полуниця - 6 ст.; цукор - 1/2 ст.; борошно - 1 ст.; масло вершкове - 2 ст. ложки; розпушувач - 1 ч. ложка; молоко - 2/3 ст.; сіль - 1 щіпка. Приготування Полуницю миємо, видаляємо хвостики і ріжемо на четвертинки. Засипаємо цукром і чекаємо 15 хвилин, поки ягоди пустять сік - все це можна виконати з вечора і залишити заготовку на ніч в холодильнику, тоді приготування десерту до сніданку займе лічені хвилини.
Борошно просіваємо, змішуємо з сіллю і розпушувачем, кришимо туди ножем холодне масло і розтираємо його в крихту, додаємо молоко і вимішуємо тісто. По консистенції готове тісто має нагадувати густу сметану.
Пустила сік полуниці перекладаємо в сотейник і відправляємо на вогонь, як тільки вона закипить, викладаємо зверху галушки з тіста, накриваємо кришкою і тушкуємо на маленькому вогні 15-20 хвилин.
Подаємо чудово ніжні ліниві вареники з полуницею з вершками або сметаною. Можна до столу, а можна - в ліжко.
Вареники з сиром та полуницею
Інгредієнти: сир - 100 г; яйце - 1 шт.; борошно - 200 г; цукор - 2 ст. ложки; масло вершкове - 10 г; ванілін - 1 щіпка; сода - 1/2 ч. ложки; полуниця - 100 г; пудра цукрова - для прикраси. Приготування Сир розтираємо з цукром і яйцем, додаємо ванілін і соду, поступово вводимо борошно і замішуємо тісто. Катаємо з готового тіста ковбаску, ділимо ножем на рівні частини. З кожного шматочка формуємо млинець, в середину якого кладемо полуничку. Присипаємо цукром і заліплюємо вареник або просто катаємо колобок.
Готувати ліниві вареники з сиром і полуницею будемо в пароварці. Щоб вони не злипалися, вареники не повинні торкатися один одного, а грати пароварки потрібно попередньо змастити вершковим маслом. Буквально хвилин через 10 кличемо всіх до столу.
При відсутності пароварки можна скористатися старими дідівськими методами.
Варіант перший Гріємо половину каструлі з водою, як тільки вона закипить, зверху встановлюємо злегка змащений маслом друшляк (важливо, щоб він не стикався з водою) і викладаємо в нього вареники. Накриваємо кришкою і готуємо 5-7 хвилин.
Варіант другий Замість друшляка каструлю зверху обв'язуємо подвійним шаром марлі, викладаємо на неї вареники і накриваємо перевернутої догори дном мискою.