Ті, хто не любить м'ясо або не їсть його в силу якихось обставин, але хоче порадувати себе смачними і поживними котлетами, може спробувати приготувати вегетаріанські котлети з сочевиці.
Смак м'яса вони звичайно не замінять, але чудово прикрасять ваш раціон, до того ж таке блюдо набагато корисніше м'яса. А щоб вам було з чого вибирати, ми зібрали кілька найбільш вдалих рецептів котлет з сочевиці.
Котлети з сочевиці з грибами
Замінити просту сочевицю з грибами можна ніжними котлетами аналогічного складу.
Інгредієнти: сочевиця - 1 /2 ст.; печериці - 100 г; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; яйце - 1 шт.; манка - 3 ст. ложки; часник - 1 зубчик; сіль і чорний перець - за смаком; рослинне масло. Приготування Перед тим, як приготувати котлети з сочевиці, замочіть її у воді на 10 годин. Потім відваріть до готовності. Гриби порізати крупно, цибулю - дрібно, а моркву натріть на тертці. Обсмажте овочі на олії до готовності. Перекладіть їх у блендері, туди ж відправте сочевицю, сіль, перець, яйце і подрібнений часник.
Збийте всі разом, але не до стану кашки, а так, щоб попадалася ціла сочевиця і шматочки овочів. З цієї маси зліпити невеликі котлетки і обсмажте їх по кілька хвилин з кожного боку. Подавайте окремо або як гарнір.
Котлети із сочевиці в духовці
Інгредієнти: сочевиця - 100 г; морква - 100 г; цибуля - 100 г; жовтки - 2 шт.; капуста свіжа - 100 г; спеції - за смаком; кунжут - 2 ст. ложки; рослинна олія для смаження. Приготування Сочевицю залийте водою і дайте постояти хоча б пару годин. Потім відваріть до готовності. Капусту і цибулю дрібно наріжте, а морква - натріть на тертці. Обсмажте овочі на рослинному маслі, поки вони не стануть м'якими. У мисці з'єднайте готову сочевицю, овочі і один жовток, приправте все спеціями і, при необхідності, сіллю, ретельно перемішайте.
Потім за допомогою блендера зробіть з цієї маси однорідну суміш. Деко змастіть маслом і, формуючи вологими руками котлети, викладайте їх на нього. Зверху змастіть котлетки жовтком і посипати кунжутом. Поставте їх у духовку, розігріту до 180 градусів на 15 хвилин.
Котлети з сочевиці з рисом
Інгредієнти: сочевиця - 1 ст.; коричневий рис - 2 ст.; тушкована капуста - 4 ст. ложки; цибуля - 1 шт.; часник - 4 зубчики; мелене лляне насіння - 2 ст. ложки; куркума - 1 /2 ч. ложки; чилі - щіпка; сіль і чорний перець - за смаком; оливкова олія - 2 ст. ложки. Приготування Сочевицю і рис відваріть до готовності, відповідно до інструкції. Сочевицю розімніть вилкою, змішайте з подрібненою цибулею і часником, рисом, капустою, спеціями і льняним насінням.
Намочіть руки і сформуйте невеликі котлети, обсмажте з обох сторін по 3 хвилини, а потім викладіть на деко, застелене пергаментним папером, і поставте в духовку. Випікайте котлети при 180 градусах 15 хвилин.
Котлети із зеленої сочевиці
Інгредієнти: зелена сочевиця - 1 ст.; цибуля ріпчаста - 6 шт.; панірувальні сухарі - 1 ст.; чорний мелений перець, сіль, спеції - за смаком; куркума - 1 /2 ч. ложки; рослинна олія для смаження. Приготування Сочевицю замочіть на 10 годин. Цибулю почистіть і наріжте невеликими шматочками, обсмажте на олії до рум'яного кольору. Сочевицю відкиньте на друшляк, дайте їй стекти, а потім пропустіть через м'ясорубку разом з цибулею. Додайте сіль і спеції, перемішайте фарш.
Панірувальні сухарі з'єднайте з куркумою, зробіть з фаршу котлети, обваляйте їх у сухарях і обсмажте по 5 хвилин з кожної сторони, після чого зменшіть вогонь, накрийте сковороду кришкою і прогрійте їх ще протягом 5 хвилин.
Котлети з червоної сочевиці
Інгредієнти: червона сочевиця - 250 г; сметана - 1 ст. ложка; борошно - 50 р; сіль і зелень - за смаком; асафетіда - щіпка рослинне масло. Приготування Зваріть сочевицю, злийте зайву воду і розімніть її в пюре. Дайте охолонути, додайте борошно, спеції, сіль, зелень і добре перемішайте. Зліпити котлети, обсмажте їх на рослинному маслі по 3-4 хвилини з кожного боку і подавайте зі сметаною.
У всіх вищеописаних рецептах сочевицю можна замінити на будь-яку крупу і, наприклад, приготувати гречані або рисові биточки .