Курячі шлунки - поживний м'ясний субпродукт з характерним смаком і щільною структурою, що містить тваринний білок, і багато інші корисні речовини, вітаміни, мікроелементи. Вміст жиру в цьому низькокалорійному продукті мінімально, що дозволяє використовувати його в дієтичному харчуванні. Звичайно курячі шлунки варять або тушкують. В даний час В торгових мережах можна купити очищені курячі шлунки птиці, вирощеної промисловим способом. Такий продукт готується протягом 40-50 хвилин. Шлунки домашніх курей можуть готуватися до 15 годин (в залежності від віку птиці); попередньо їх треба очистити від плівки.
Курячі шлунки з картоплею
Інгредієнти: курячі шлунки - близько 600 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; картопля - близько 500-600 г; часник - 2 зубчики; сухі спеції - за смаком; сіль; рослинне масло (або перетоплений курячий жир) - близько 30 м; зелень різна (петрушка, кріп та ін). Приготування Курячі шлунки ретельно промиємо.
У казані або сотейнику розігріємо масло або жир. Спассеруем дрібно нарізану цибулю до зміни відтінку. Додамо подрібнену на крупній тертці моркву. Пропассеруем всі разом, помішуючи лопаткою, протягом 4-5 хвилин, додамо шлунки і сухі спеції. Трохи присолим, перемішаємо і зменшимо вогонь. Тушкуємо під кришкою, періодично помішуючи, при необхідності можна додавати трохи води. За 15-20 хвилин до готовності закладаємо картоплю, нарізану щодо крупно. Якщо треба, ще подбавляем води і тушкуємо до готовності.
Вимикаємо вогонь і приправляємо тиском часником і меленим чорним перцем. Подаємо, посипавши подрібненою зеленню. Можна додати трохи сметани.
Картопля з курячими шлунками - проста й ситна страва для будніх днів.
Тушкована картопля з курячими шлунками
Інгредієнти: курячі шлунки - близько 500 м; лавровий лист - 5 шт.; перець-горошок - 5-8 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; картопля - 8-9 шт. середнього розміру; перець солодкий червоний - 2 шт.; часник - 2-4 зубчики; сухі спеції; трохи рослинного масла або курячого жиру; сіль; зелень різна. Приготування Старанно промиті й очищені курячі шлунки відварюємо до готовності в каструлі з цільної цибулиною без лушпиння,
лаврушкой і перцем-горошком. Бульйон проціджуємо, з нього можна приготувати суп. Шлунки витягаємо і, якщо хочете, нарізаємо довільно.
У глибокій сковороді розігріваємо жир або масло. Нарізаємо картоплю і цибулю. Закладаємо спочатку картоплю, протягом 5 хвилин обсмажуємо, помішуючи, додаємо цибулю. Готуємо 5 хвилин, потім доливаємо трохи бульйону. Нарізаємо перець короткою соломкою і додаємо. Тушкуємо до готовності картоплі під кришкою. У фіналі додаємо шлунки і часник, приправляємо спеціями і сіллю. Перемішуємо і подаємо, посипавши подрібненою зеленню. Картопля тушкована з вареними курячими шлунками - теж смачно.
Не уявляєте меню без улюблених субпродуктів? Тоді випробуйте рецепти курячих шлунків в сметані і салат з курячих шлунків .