Коли на вулиці холоднішає, підвищується потреба організму в енергії, в цей час хоча б іноді треба готувати ситні і щільні страви, наприклад, такі як баранячі, телячі або свинячі реберця , тушковані з картоплею. Зрозуміло, слід враховувати, що баранина готується довше свинини, а яловичина - ще довше, тому краще вибирати молоде м'ясо.
Тушкована картопля з реберцями
Інгредієнти: реберця (свинячі, телячі або баранячі) - 08-1 кг; томат-паста - 2 ст. ложки; морква - 1-2 шт.; картопля - 8 шт. середнього розміру; часник - 2 зубчики; цибуля ріпчаста - 1 шт.; зелень (петрушка, кріп); сіль; перець чорний мелений та інші сухі спеції. Приготування Нарубим реберця невеликими шматочками, зручними для їжі, і обсмажимо в глибокій сковороді до коричнево-золотистого відтінку. Можна використовувати рослинну олію або тваринний жир (його не повинно бути мало). Кладемо поросяти, ягняти цибулю і моркву. Коли цибуля почне золотитися, додаємо води і тушкуємо під кришкою майже до готовності м'яса, при необхідності підливаючи води і періодично помішуючи.
Коли м'ясо майже готове, кладемо картоплю, нарізану скибочками, вливаємо трохи води і тушкуємо до готовності. Хвилин за 5 до закінчення процесу додаємо томат-пасту (за бажанням). Приправляємо подрібненою зеленню і часником.
Можна приготувати тушковану картоплю з копченими реберцями. В цьому випадку час приготування значно скоротитися і блюдо придбає характерний присмак копченого м'яса. Готується легко і просто, чудово підійде для чоловічої дружній посиденьки з домашнім пивом .
Тушкована картопля з копченими реберцями
Інгредієнти: копчені свинячі ребра - близько 600 г; цибуля - 1-2 шт.; морква - 1 шт.; картопля - 6-8 шт.; зелень різна; часник і сухі спеції. Ще знадобиться казан або товстостінний сотейник і трохи води.
Приготування Наріжемо очищену картоплю дрібно, заллємо водою, щоб видалити надлишки крохмалю. Подрібнені цибулю і моркву пасеруємо на шматочку жиру від реберець в казані.
Нарубим готові копчені реберця невеликими шматочками і закладемо в казан з пассеровкой. Заллємо холодною питною водою так, щоб вода тільки покривала ребра. Варимо на середньому вогні протягом 10 хвилин.
Відкинемо картоплю на друшляк і, коли вода стече, додаємо в казан. Доводимо до готовності. Приправляємо сухими спеціями за смаком і подрібненим часником. Подаємо до столу і посипаємо подрібненою зеленню. До такої страви добре подати кухоль свіжого холодного пива і овочеві соління. Білий свіжий хліб не подавайте, краще кренделі або домашні житні сухарики.