Вернуться назад Распечатать

Вареники на кефірі

Вареники на кефірі
Хоч автентичний рецепт вареників передбачає використання лише борошна, води і яєць, на практиці більш ніжним виходить тісто саме на основі кефіру або сметани. Рецепти вареників на кефірі з різними начинками вчимося готувати за рецептами з цієї статті.
Тісто для вареників на кефірі
Інгредієнти:

  • борошно - 4 ст.;

  • кефір - 300 мл;

  • сода - 1 ч. ложка;

  • лимонна кислота - 1/2 ч. ложки;

  • сіль - щіпка.


  • Приготування
    25 склянки борошна (залишок підсипаємо при потребі) змішуємо з содою, сіллю і лимонною кислотою. Гасити соду не потрібно, в кефірі досить молочної кислоти. Робимо в сухої суміші «колодязь» і заливаємо в нього теплий кефір . Ложкою замішуємо негусте тісто, викладаємо його на присипаний борошном стіл і вимішуємо, потихеньку досипаючи борошна за потреби, до тих пір, поки тісто не почне відлипати від рук. Даємо тісту відпочити півгодини-годину і приступаємо до ліплення вареників.
    Пишні вареники на кефірі прийнято готувати на пару.
    Вареники на кефірі з чорницею і сиром
    Якщо є бажання замінити традиційний родзинки в сирній масі - спробуйте додати в сир чорницю.
    Інгредієнти:

  • тісто;

  • сир - 500 г;

  • цукор - 1/2 ст.;

  • чорниця - 1 ст.;

  • яйце - 1 шт.


  • Приготування
    Сир з цукром і яйцями збиваємо в блендері і додаємо цілі ягоди чорниці. Викладаємо по чайній ложці начинки в кружечок кефіру тіста, защипуємо і готуємо. Подаємо традиційно - з вершковим маслом і сметаною.
    Вареники на кефірі з картоплею і грибами
    Інгредієнти:

  • тісто;

  • картопля - 1 кг;

  • рослинна олія - 4 ст. ложки;

  • гриби сушені - 100 г;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Картоплю чистимо і відварюємо. Гриби варимо, а після обсмажуємо разом з нарізаною цибулею. Товчемо картоплю і змішуємо з засмажкою, солимо і перчимо отримане пюре. Викладаємо начинку на шматочки розкатаного тіста і готуємо вареники на пару. Поливаємо блюдо топленим маслом і подаємо вареники з картоплею та грибами до столу.
    Вареники з капустою на кефірі
    Інгредієнти:

  • тісто;

  • капуста - 1 кг;

  • сало - 40-50 г;

  • томатний соус - 1 ст.;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Сало обсмажуємо на сковороді. Як тільки жир розтопиться, викладаємо на сковороду капусту, обсмажуємо її 3-5 хвилин, заливаємо томатним соусом, приправляємо і додаємо воду, щоб покрити шар капусти. Тушкуємо нашу начинку до м'якості, а потім використовуємо для приготування вареників.
    Вареники на кефірі з вишнею
    Інгредієнти:
    Вареники на кефірі


  • тісто;

  • вишні (без кісточок) - 4 ст.;

  • цукор - 1/2 ст.


  • Приготування
    Промиті вишні засипаємо цукром і даємо постояти півгодини. Виділився сік зливаємо в окремий посуд, а солодкі вишні викладаємо на кружечки тонко розкатаного тіста.
    Готуємо вареники на пару і подаємо з вишневим соком і сметаною.