Хоч автентичний рецепт вареників передбачає використання лише борошна, води і яєць, на практиці більш ніжним виходить тісто саме на основі кефіру або сметани. Рецепти вареників на кефірі з різними начинками вчимося готувати за рецептами з цієї статті.
Тісто для вареників на кефірі
Інгредієнти: борошно - 4 ст.; кефір - 300 мл; сода - 1 ч. ложка; лимонна кислота - 1/2 ч. ложки; сіль - щіпка. Приготування 25 склянки борошна (залишок підсипаємо при потребі) змішуємо з содою, сіллю і лимонною кислотою. Гасити соду не потрібно, в кефірі досить молочної кислоти. Робимо в сухої суміші «колодязь» і заливаємо в нього теплий кефір . Ложкою замішуємо негусте тісто, викладаємо його на присипаний борошном стіл і вимішуємо, потихеньку досипаючи борошна за потреби, до тих пір, поки тісто не почне відлипати від рук. Даємо тісту відпочити півгодини-годину і приступаємо до ліплення вареників.
Пишні вареники на кефірі прийнято готувати на пару.
Вареники на кефірі з чорницею і сиром
Якщо є бажання замінити традиційний родзинки в сирній масі - спробуйте додати в сир чорницю.
Інгредієнти: тісто; сир - 500 г; цукор - 1/2 ст.; чорниця - 1 ст.; яйце - 1 шт. Приготування Сир з цукром і яйцями збиваємо в блендері і додаємо цілі ягоди чорниці. Викладаємо по чайній ложці начинки в кружечок кефіру тіста, защипуємо і готуємо. Подаємо традиційно - з вершковим маслом і сметаною.
Вареники на кефірі з картоплею і грибами
Інгредієнти: тісто; картопля - 1 кг; рослинна олія - 4 ст. ложки; гриби сушені - 100 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Картоплю чистимо і відварюємо. Гриби варимо, а після обсмажуємо разом з нарізаною цибулею. Товчемо картоплю і змішуємо з засмажкою, солимо і перчимо отримане пюре. Викладаємо начинку на шматочки розкатаного тіста і готуємо вареники на пару. Поливаємо блюдо топленим маслом і подаємо вареники з картоплею та грибами до столу.
Вареники з капустою на кефірі
Інгредієнти: тісто; капуста - 1 кг; сало - 40-50 г; томатний соус - 1 ст.; сіль, перець - за смаком. Приготування Сало обсмажуємо на сковороді. Як тільки жир розтопиться, викладаємо на сковороду капусту, обсмажуємо її 3-5 хвилин, заливаємо томатним соусом, приправляємо і додаємо воду, щоб покрити шар капусти. Тушкуємо нашу начинку до м'якості, а потім використовуємо для приготування вареників.
Вареники на кефірі з вишнею
Інгредієнти: тісто; вишні (без кісточок) - 4 ст.; цукор - 1/2 ст. Приготування Промиті вишні засипаємо цукром і даємо постояти півгодини. Виділився сік зливаємо в окремий посуд, а солодкі вишні викладаємо на кружечки тонко розкатаного тіста.
Готуємо вареники на пару і подаємо з вишневим соком і сметаною.