Начинка для вареників може бути найрізноманітнішою, зазвичай її роблять з сиру, картоплі, грибів, а також свіжих або консервованих фруктів і ягід.
Начинка для вареників з сиру
Інгредієнти: жирний сир - близько 250 г; жовток курячого яйця - 1-2 шт.; цукор - 1-2 ст. ложки (за бажанням); масло вершкове - 30 р. Приготування Розітремо сир з цукром і яєчним жовтком з додаванням розтопленого вершкового масла. Можна ще додати трохи кориці і ванілі, а також пропареного дрібного родзинок. Перемішуємо ретельно, але не збиваємо.
Начинка для вареників з картоплею, цибулею і грибами
Інгредієнти: картопля - близько 500 м; гриби свіжі - 300 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; трохи смальцю або рослинного або топленого вершкового масла для обсмажування; мелений чорний перець; сіль. Приготування Відварюємо очищену картоплю і готуємо пюре. Дрібно нарізану цибулю і гриби, обсмажуємо до золотисто-коричневого відтінку і додаємо до картопляному пюре . Приправляємо спеціями, трохи додаємо сіль і перемішуємо. Начинка готова і можна приступати до створення вареників з картоплею та грибами .
Начинка для вареників з вишнею
Звичайно вишнева начинка для вареників робиться зі свіжої вишні без кісточок або вишні, консервованої у власному соку (теж, зрозуміло, без кісточок). Щоб сік не виділявся зайве, можна присипати вишню крохмалем, змішаним з цукром або цукровою пудрою. Зазвичай в 1 вареник кладуть 1-2 вишні - залежно від розміру.
Капустяна начинка Начинка з капусти для вареників теж робиться досить просто: подрібнені капусту і цибулю тушкують в сотейнику (казанчике або сковороді) на рослинному маслі або смальці без додавання води. Готують на слабкому вогні, періодично помішуючи, прикривши кришкою. Якщо капусту з цибулею тушкувати зі свіжими грибами (наприклад, білими, вешенками або печерицями) буде ще смачніше.
Ви і самі, трохи пофантазувавши, можете придумати різні начинки для вареників з різних фруктів і овочів та їх поєднань. У будь-якому випадку, начинка для вареників не повинна розтікатися. Використовувати приготоване краще відразу, не залишаючи «на потім». Особливо це стосується сирною і фруктових начинок.