У кожної господині є свій власний рецепт приготування вареників з вишнею. І вони настільки різноманітні, що вже неможливо сказати, які вареники «справжні», а які - лише варіації на тему. Тісто на воді, молоці, кефірі, пісне, дріжджове і ліниве сирне - сьогодні ми спробуємо осягнути неосяжне, і розповісти про всі види та мастил цієї традиційної страви.
Рецепт українських вареників зі свіжою вишнею
Інгредієнти: кефір - 1 склянка; яйце - 1 шт.; борошно - 4 ст.; сода - 1 ч. ложка; сіль - 1/2 ч. ложки; масло рослинне - 1 ч. ложка; вишня - 500 г; цукор - 3 ст. ложки. Приготування Злегка збиваємо виделкою яйце з кефіром, содою і сіллю. Поступово додаючи посіяну борошно, замішуємо досить круте, але м'яке тісто. Накриваємо його рушником і даємо трохи відпочити.
З вишень видаляємо кісточки і змішуємо ягоди з цукром. Беремо частину тіста, скачуємо його в джгут і нарізаємо невеликими шматочками. Розкачуємо кожен в тонкий корж, викладаємо по центру начинку і ретельно заліплюємо краю.
У киплячу каструлю додаємо трохи солі і рослинне масло. Постійно помішуючи, кидаємо в окріп вареники. Коли вони спливуть, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і витримуємо вареники ще пару хвилин. Після виймаємо шумівкою і даємо стекти. Шматочок вершкового масла не дасть вареників злипнутися.
Рецепт смачних шоколадних вареників з вишнею
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 300 г; вода - 2/3 ст.; какао-порошок - 2 ст. ложки; цукор - 2 ч. ложки; масло рослинне - 2 ст. ложки; сіль - 1/2 ч. ложки. Для начинки:
вишня - 300 г; шоколад чорний - 50 г; масло вершкове - 1 ст. ложка. Приготування 2/3 необхідної борошна просіваємо в миску і, поступово додаючи окріп, заварюємо липке тісто на вареники . Чекаємо, поки трохи охолоне. Після додаємо какао, цукор, сіль і масло. Поступово вводимо борошно і вимішуємо тісто. Скачуємо його в кулю, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо на годину «відпочити».
Видаляємо з вишень кісточки, змішуємо з цукром. На водяній бані розтоплюємо шоколад, додаємо масло, перемішуємо і даємо масі застигнути. Тонко розкачуємо тісто, склянкою вирізаємо кружечки. У центр кожного кладемо пару вишень і шматочок шоколадної маси. Ліпимо вареники і відварюємо їх в киплячій воді близько 3-х хвилин, до готовності.
До речі, якщо виключити шоколад з маслом, то вареники з вишнею, приготовані за цим рецептом виходити цілком пісними.
Рецепт вареників з замороженої вишнею на пару
Інгредієнти: дріжджі (сухі) - 15 ч. ложки; молоко - 200 мл; борошно - 450 г; яйця - 2 шт.; масло вершкове - 75 г; сіль - 1 щіпка; вишня заморожена - 400 г; цукор - 100 р. Для соусу:
цукор - 50 г; мак - 50 г; сметана - 200 р. Приготування Цукор і дріжджі розводимо в теплому, температури тіла, молоці. Додаємо розтоплене масло, одне яйце і щіпку солі. Добре перемішуємо і додаємо просіяне борошно. Замішуємо гладке, еластичне тісто. Скачуємо його в кулю, покласти в глибоку миску і накриваємо вологим рушником. Залишаємо в теплому, спокійному місці на 2 години.
Далі все як з звичайними варениками. Тонко розкачуємо кругляш і кладемо начинку - вишню з цукром. Ягоди можна не розморожувати. Ліпимо вареники і викладаємо їх на змащену рослинним маслом грати пароварки, залишаючи місце для «зростання» - дріжджові вареники значно збільшуються в об'ємі. Паримо близько 10 хвилин, а поки займемося соусом.
У каструльці нагріваємо півсклянки води, засипаємо мак і цукор, варимо 10 хвилин. Коли вода трохи википить, додаємо сметану, перемішуємо і знімаємо з вогню. Поливаємо цим соусом підоспілі у пароварці варенички .
Ліниві вареники з вишнею
Інгредієнти: сир - 250 г; яйце - 1 шт.; борошно - 1 ст.; цукор - 7 ст. ложок; вишня - 15 шт. Приготування Яйце розтираємо з цукром і змішати з сиром. Додаємо борошно і замішуємо тісто. Воно виходить досить липким, тому стіл, на якому будемо формувати вареники, щедро посипаємо борошном. Ділимо тісто на дві частини, кожну з яких скачуємо в ковбаску, а потім розплющуємо руками. По центру, гірками, на невеликій відстані один від одного насипаємо цукор. У кожну кладемо одну вишеньку без кісточки і згортаємо рулет. Пальцями продавлюємо улоговинки між ягідками і за ним нарізаємо ліниві вареники. Кидаємо їх у киплячу підсолоджену воду і варимо близько 10 хвилин. А можна ліниві вареники, як і звичайні, заморозити про запас.