Цей чудовий варіант обіду (або вечері) чудово підійде не тільки чоловікам. Страву в будь-яких варіаціях має містити виключно корисні інгредієнти. Спосіб термічної обробки продуктів - гасіння - також можна вважати досить здоровим, принаймні, щадним. Звичайно ж, слід намагатися вибирати свіжі і якісні натуральні продукти.
Літньо-осінній варіант Інгредієнти: куряче філе без шкіри - близько 300 м; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; баклажан середнього розміру - 1шт.; солодкий перець - 2 шт.; кабачок цукіні - 1 шт. (маленький молодий); броколі (або кольорова) - близько 200 г; часник - 2-4 зубчики; сухі спеції за вашим смаком. зелень свіжа (базилік, розмарин, петрушка, коріандр); перець гострий червоний; оливкова олія; несульфитированное біле вино - 60 мл Приготування Баклажани наріжемо кубиками і помістимо в ємність з холодною водою на 5-8 хвилин, а потім відкинемо на друшляк (отрута повинен піти, але не весь, в малих кількостях він дуже корисний, особливо для чоловіків). Цукіні так само наріжемо кубиками, солодкий перець - короткою соломкою, а цибулю - чверть кільцями. Брокколі розберемо на суцвіття. Куряче м'ясо наріжемо невеликими шматочками.
На середньому вогні спассеруем в сотейнику цибулю на оливковій олії до легкої прозорості. Додамо шматочки м'яса і пасеруємо з цибулею до зміни кольору, активно помішуючи лопаткою. Зменшуємо вогонь і тушкуємо під кришкою протягом 20 хвилин, при необхідності додаючи вина та/або води і періодично помішуючи.
Після закінчення зазначеного часу закладаємо в казан кубики баклажана і кабачка. Приправляємо сухими спеціями. Тушкуємо протягом 10-15 хвилин, потім додаємо брокколі і солодкий перець. Готуємо все разом ще протягом 10-15 хвилин і залишаємо хвилин на 15 під кришкою. Подаємо, приправивши подрібненим часником, гострим червоним перцем і притрусивши січеною зеленню. Страва може виглядати як овочеве рагу з кабачками або як густа юшка. У будь-якому випадку, воно чудово замінює перше і друге.
Таке блюдо слід подавати з легкими світлими сухими винами столовими (краще несульфитированними).
Зимово-весняний варіант Інгредієнти: нежирне м'ясо кролика або ягняти без кісток - близько 300-400 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; біле міцне несолодке вино (херес або мадера) - 60 мл; стручкова квасоля - 200 г (можна використовувати заморожену); м'якоть гарбуза - 200 г; картопля дрібний - 2-3 шт. (за бажанням); томат-паста - 2 ст. ложки; часник - 2-4 зубчики; гострий червоний перець; сухі спеції за смаком; зелень свіжа (або сухі трави); олія оливкова; сіль. Приготування З кожного стручки квасолі зрізаємо кінчики і розрізаємо стручок на 3 частини. М'ясо наріжемо невеликими шматочками, цибулю - чверть кільцями. У сотейнику на оливковій олії спассеруем цибулю на середньому вогні до легкого прозорості. Додаємо м'ясо і злегка обсмажуємо, помішуючи, до зміни кольору. Зменшуємо вогонь і тушкуємо, прикривши кришкою, протягом 30-40 хвилин, при необхідності підливаючи вина з водою і періодично помішуючи. М'ясо просочиться ароматним вином і стане особливо ніжним і смачним, алкоголь випарується.
Після закінчення зазначеного часу закладаємо в казан квасоля, скибочки картоплі і шматочки гарбуза, порізаної кубиками або брусочками. Додаємо сухі спеції. Тушкуємо все разом протягом 20 хвилин. До кінця процесу додаємо томат-пасту. Перед подачею приправляємо подрібненою зеленню, часником і червоним гострим перцем.
У холодну пору року краще подавати червоне столове вино або міцні спеціальні несолодкі вина.
Слід розуміти, що рецептура не є строгою, можна варіювати, додаючи оливки, каперси, помідори і спаржу.