Пельмені - традиційне російське блюдо, способів приготування якого, придумано безліч. Такі «мішечки» з тіста з різноманітною начинкою можна варити у воді і на пару, смажити і запікати. Саме останнього способу готування ми і приділимо увагу в цій статті, адже в ній піде мова про те, як приготувати пельмені в горщиках.
Сибірські пельмені, запечені у горщику в духовці
Інгредієнти: Для пельменів:
борошно - 500 г; яйце - 1 шт.; крижана вода - 1 ст.; фарш (яловичина+свинина) - 500 г; ріпчаста цибуля - 1-2 шт.; сіль, перець - за смаком. Для молочної заливки:
молоко - 1 ст.; сметана - 1 ст.; яйця - 2 шт.; вершкове масло - 100 г; зелень - за смаком; сіль - за смаком. Приготування На стіл гіркою висипаємо просіяне борошно, робимо в ній «колодязь» і вбиваємо туди яйце. Поступово підливаючи в «колодязь» холодну воду, замішуємо тісто, підбираючи борошно з країв. Готове тісто для пельменів обертаємо вологим рушником і залишаємо на півгодини.
Тим часом займемося фаршем: готовий фарш кілька разів прокручуємо через м'ясорубку для того, щоб він був перемелена як можна дрібніше. Змішуємо м'ясо з пучкою солі, перцю і нарізаною ріпчастою цибулею. Додаємо близько 1/4 склянки води, щоб фарш став соковитіше.
Тісто розкачуємо, вирізаємо з нього кружечки, в центр кожного з яких кладемо по чайній ложці фаршу. Заліплюємо пельмені і поміщаємо їх у морозилку на 30-40 хвилин.
Формочки змащуємо вершковим маслом і закладаємо в них з десяток сирих пельменів. Яйця збиваємо з молоком, трохи додаємо сіль суміш і заливаємо нею пельмені. Зверху кладемо по столовій ложці сметани і накриваємо кришкою. Готуємо пельмені 25 хвилин в розігрітій духовці. Готову страву прикрашаємо зеленню.
Вареники з печінкою і грибами в горщиках
Запікаючи пельмені в горщику, ви можете змішувати їх з копченими сосисками, ковбасою, м'ясом, або печінкою. В рецепті ми розповімо вам, як запекти пельмені з печінкою та грибами.
Інгредієнти: пельмені - 500 г; печінка - 300 г; печериці - 500 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; сметана - 150 г; борошно - 1 ч. ложка; томатна паста - 1 ч. ложка; бульйон - 150 мл; сіль, перець - за смаком; часник - 2-3 зубчики. Приготування Перед тим, як готувати пельмені в горщиках, відварюємо до напівготовності. Печінка нарізаємо і обсмажуємо на сковороді з грибами та цибулею. Заливаємо вміст сковороди бульйоном, додаємо сметану, томатну пасту і борошно, варимо соус з печінкою до загустіння і присмачую подрібненим часником. У змащені маслом формочки закладаємо по 10-15 пельменів і заливаємо їх грибним соусом з печінкою. Готуємо під кришкою в духовці 10-15 хвилин.
Пельмені по-царськи у горщику
Існує безліч рецептів приготування пельменів по-царськи, так як уявлення про царственості страви у всіх різниться. Ми вирішили поділитися з вами рецептом наших царських пельменів з сиром і сметаною.
Інгредієнти: пельмені - 15-20 шт.; сметана - 1/2 ст.; бульйон - 1 ст.; рослинне масло - для смаження; ріпчаста цибуля - 1 шт.; гриби - 200 г; твердий сир - 200 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Ріпчасту цибулю нарізаємо і пасеруємо на рослинній олії разом з грибами. На окремій сковороді у великій кількості олії обсмажуємо пельмені до золотистої скоринки. Змішуємо вміст обох сковорідок, приправляємо за смаком, і викладаємо в горщики. Наливаємо в горщики бульйон і кладемо сметану. Щедро посипаємо блюдо тертим сиром. Готуємо пельмені в горщику з сиром і сметаною 25-30 хвилин при 180-200 градусах під закритою кришкою.
Готову страву прикрашаємо зеленню і відразу ж подаємо до столу, поклавши зверху шматочок вершкового масла.