Тефтелі потрапили до нас на стіл з тюркської кухні. За способом приготування вони схожі на відомі всім котлети. Але завдяки наявності у складі тюфтельок якоїсь крупи або овочів, а також обов'язкове приготування підливи, зробило це блюдо дуже популярним, особливо серед дітей.
Ніжні м'ясні кульки з смачною підливою відмінно поєднуються з будь-яким овочевим пюре з кашами, а також зі звареними макаронами.
Тефтелі в духовці з сиром
Інгредієнти: м'ясний фарш - 250 г; варений рис - половина склянки; цибуля ріпчаста - 1 шт.; рослинна олія - 1 столова ложка; соус чилі солодкий - 1 столова ложка; паприка мелена - 1 чайна ложка; твердий тертий сир - 150 г; яйце - 1 шт.; для тіста: картопляне пюре - 1 стакан; пшеничне борошно - півтори склянки; маргарин 200 г; вода - 200 мл; розпушувач - 1 чайна ложка; сіль за смаком. Приготування Для приготування тіста змішуємо борошно з картопляним пюре , розпушувачем, додаємо нарізаний шматочками маргарин і подрібнюємо в крихту з допомогою кухонного комбайна. Додаємо воду і замішуємо тісто. На час відставляємо його в холодильник, попередньо загорнувши в харчову плівку.
Для тефтелькою подрібнюємо і обсмажуємо цибулю. З'єднуємо цибулю, фарш, варений рис, яйце, сир, соус чилі, паприку і сіль. Добре вимішуємо.
Тісто розкачуємо на невеликі коржі розміром трохи більше ніж формочки. Викладаємо тісто у формочки для запікання. Зверху накладаємо порцію фаршу. Краї тіста присобираем і ставимо запікати в гарячу духовку (близько 200 градусів) на 15 хвилин.
Для тих, хто дотримується дієти, лікувальну або для схуднення, тефтелі краще не обсмажувати, а припускати до готовності на пару, а потім вже гасити в підливі.
Курячі тефтелі з сиром і вершково-грибним соусом
Інгредієнти: курячий фарш - 750 г; картопляне пюре - 400 г; яйце - 1 шт.; цибуля - 2 шт.; часник - 1 зубок; сир - 100 г; печериці - 300 г; вершки - 200 мл; борошно - 2 столові ложки; рослинна олія; сіль, перець. Приготування З'єднуємо курячий фарш з картопляним пюре, яйцем і подрібненою цибулею. Додаємо сіль, перець і видавлюємо часник. Ретельно збиваємо масу. Сир нарізаємо кубиками.
Столовою ложкою беремо частину фаршу і формуємо з нього корж. Посередині коржа перешкодимо шматочок сиру. Складаємо коржик і скачуємо її в кульку.
Таким чином, робимо тефтелі з усього фаршу.
На рослинній олії смажимо кожну тефтелю з двох сторін, до апетитної скоринки і складаємо в каструлю у якої є товсте дно.
Готуємо підливку. Для цього подрібнюємо гриби і пасеруємо їх на рослинній олії разом з дрібно нарізаною цибулею. Коли гриби і цибулю обсмажаться, додаємо борошно і продовжуємо обсмажувати далі. Через 3-4 хвилини вливаємо вершки, солимо і перчимо підливу. Тушкуємо на слабкому вогні ще 5 хвилин і виливаємо до тефтелі. Знову тушкуємо до повної готовності тефтелькою. Для гарніру готуємо рис або спагетті.