За смаком капуста і м'ясо чудово поєднуються. Наші предки з давніх часів готували м'ясо з капустою, як з свіжою, так і з квашеною. Страви, в рецептурі яких присутні два цих основних інгредієнта, існують в кулінарних традиціях багатьох народів під різними назвами. При цьому використовують не тільки м'ясо різних тварин і птахів, але і різні культурні сорти капусти.
Здавалося б, все просто: беремо казан і тушкуємо. Якщо так зробити, то вийде і занадто просто, і не особливо смачно.
Для початку поговоримо про посуді: найкраще використовувати керамічну. Неважливо, буде це горщик середнього розміру, розрахований на 2-3-4 порції, або порціонні горщики - в будь-якому випадку в керамічному посуді виходить смачніше, ніж в будь-якій іншій. Чудово, якщо у вас в будинку є російська піч. Страви, приготовані в ній, володіють особливим, характерним смаком. Якщо ж ви готуєте в звичайному духовій шафі, теж можна очікувати цілком пристойних результатів.
Досить жирне м'ясо: свинина, баранина, гусятина, качатина - доцільніше готувати з квашеною капустою такі варіанти як раз підходять для холодних днів. Так і зробимо (якщо капустку не заготовили самі, купимо на ринку).
Квашена капуста з м'ясом у горщиках
Розрахунок на 3-4 порції для «сімейного» горщика.
Інгредієнти: м'ясо не дуже жирне (свинина або баранина) - близько 500 м; капуста квашена (зазвичай вона вже з морквою) - близько 600 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; трохи свинячого сала або рослинного масла; спеції (перець-горошок 3-8 шт., гвоздичка 3шт., лаврове листя 3-5 листків); сухі мелені спеції - за вашим смаком; зелень свіжа різна; часник - 2 зубчики; сіль. Приготування Закладати капусту та м'ясо будемо в два прийоми, оскільки час, необхідний для їх термічної обробки, різне.
Включаємо духовку. Цибулю, очищений і нарізаний чверть кільцями, злегка обсмажуємо або в сковороді пасеруємо на шкварках або рослинному маслі. Вміст сковороди перекладаємо в горщик. Нарізаємо м'ясо невеликими брусочками або кубиками і закладаємо туди ж. Перемішуємо, підливаємо до 50 мл води, накриваємо горщик кришкою і поміщаємо його в розігрітий до середньої температури духова шафа (ну, або в протоплену остигаючу піч) хвилин на 30-40-60 (залежить від м'яса і температури).
Капусту промиваємо і відкидаємо на друшляк. Коли вказаний час минув і м'ясо вже наполовину готове, витягаємо горщик і закладаємо в нього промиту капусту. Додаємо спеції і злегка додаємо сіль. При необхідності вливаємо потрібну кількість води, щоб отримати блюдо бажаної густоти (можна приготувати і спекотне і досить густу юшку). Перемішуємо, знову закриваємо горщик і поміщаємо його в духовку ще на 20-30 хвилин.
Коли все готово і розкладено по порціях, приправляємо рубаною зеленню і часником, а можна і гострим червоним перцем. Під цю страву можна подати горілку, пряні настоянки, пиво.
Баранина з червоною капустою в порційних горщиках
Розрахунок на 1 порцію.
Інгредієнти: баранина молода нежирна - 170-200 г; капуста червонокачанна - близько 150 г; цибуля червоний - 1-05 шт. середнього розміру; вино несульфитированное столове червоне - 30-60 мл; гвоздика - 2 суцвіття; перець гострий червоний; часник - 1 зубчик; зелень різна (чебрець, естрагон, петрушка, розмарин, кінза); сіль. Приготування Цибулю і м'ясо зручніше обсмажувати відразу для 3-4-х порцій.
Спочатку обсмажимо дрібно нарізану цибулю, потім додаємо м'ясо і готуємо всі разом, помішуючи, на середньо-сильному вогні протягом 8-12 хвилин. Підливаємо вино і, зменшивши вогонь, тушкуємо майже до готовності (близько 20 хвилин). Розкладаємо рівні порції вміст сковороди по горщикам. Додаємо потрібну кількість капусти, води, вина і спецій. Перемішуємо, накриваємо кришками (або фольгою) і поміщаємо в розігріту духовку хвилин на 25-30 - в залежності від температури.
Подаємо в горщиках, приправте червоним перцем, подрібненою зеленню і часником. До цієї страви добре подати червоного столового вина, того, яка використовувалася у приготуванні.