Куряче філе (чисте м'ясо без шкіри, зняте з курячої грудки) - найцінніша частина тушки. В м'ясі цієї частини (по відношенню до іншим частинам) найбільшу кількість білка і найменше жиру (причому 92% білка складають амінокислоти).
Куряче філе - найпоживніший дієтичне м'ясо, калорійність якої порівняно невелика.
М'ясо з курячих грудок містить безліч дуже корисних для організму людини речовин (вітаміни групи В, а також Н і РР, сполуки фосфору, магнію, цинку, хрому, кобальту і сірки).
Розповімо, як можна приготувати куряче філе на сковороді.
Взагалі-то, такий спосіб термічної обробки як смаження не можна вважати здоровим, проте практично всі люди іноді періодично їдять смажене. Хрустка скоринка, рум'яні шматочки - складно втриматися.
Проте вихід є: навчимося смажити в найбільш щадному режимі, тобто швидко, щоб кількість утворюються при смаженні шкідливих речовин було мінімальним.
Щоб скоротити час смаження курячого філе на сковороді, наріжемо його невеликими шматочками довгастої форми.
Соковите смажене куряче філе на сковороді
Інгредієнти: куряче філе - близько 300-400 г; ріпчаста цибуля - 1-2 шт.; перець червоний солодкий - 1-2 шт.; цукіні - близько 100-150 г; перець мелений чорний та інші сухі спеції за вашим смаком; часник - 2 зубчики; кунжутна олія - 4 ст. ложки; соєвий соус - за вашим смаком; червоний гострий перець; зелень свіжа різна (петрушка, розмарин, коріандр, базилік, естрагон); лимон або лайм. Приготування Найкраще готувати в воке, але якщо його немає, підійде і звичайна сковорода.
Куряче філе нарізаємо короткими тонкими смужками, цибулю - чверть кільцями, солодкий перець і цукіні - короткою соломкою. Розігріваємо кунжутне масло в сковороді. Вогонь повинен бути сильним, а сковорода добре розпеченій. Смажити куряче філе на сковороді будемо швидко, разом з іншими підготовленими інгредієнтами.
Отже, смажимо шматочки курки з овочами на сильному вогні протягом хвилин 5-8-мі. Постійно струшуємо сковороду і активно маніпулюють лопаткою. Зменшуємо вогонь до середнього і готуємо ще протягом 5-8 хвилин, не більше. Приправляємо гострим червоним перцем, сухими меленими спеціями, сумішшю соєвого соусу з соком лайма або лимона, рубаним часником і подрібненою зеленню. Перемішуємо і накриваємо кришкою - нехай настоїться протягом 10 хвилин. Подавати таку страву можна практично з будь-яким гарніром, наприклад з відварним рисом , гречей, пастою, рисовою локшиною, картоплею, мамалигою , кашами.
Тушковане куряче філе на сковороді
Гасіння - ще більш щадний спосіб термічної обробки продуктів, тому, зрозуміло, він краще, ніж смаження.
Інгредієнти: куряче філе - близько 400 м; цибуля ріпчаста червоний - 1 шт.; оливки зелені без кісточок - 10-15 шт.; вино біле або рожеве несульфитированное - 30-60 мл; перець гострий червоний; перець горошком різних сортів - 5-8 горошин; гвоздика - 2-3 суцвіття; лавровий лист - 3-5 шт.; масло рослинне (краще оливкова); часник - 2 зубчики; зелень різна; сухі мелені спеції за вашим смаком; лимон. Приготування Куряче філе нарізаємо невеликими довгастими шматочками. Очищену цибулю дрібно шаткуємо, а оливки - кружечками.
На середньому вогні розігріваємо олію в сковороді і пасеруємо цибулю до легкого прозорості. Додаємо в сковороду м'ясо і готуємо, перемішуючи лопаткою, до зміни кольору (близько 5 хвилин). Зменшуємо вогонь, вливаємо трохи вина, додаємо перець горошком, гвоздичку, лаврушку і тушкуємо, прикривши кришкою, періодично помішуючи, протягом близько 20 хвилин. Ближче до кінця процесу кладемо в сковороду нарізані оливки і мелені спеції. Вимикаємо вогонь і приправляємо подрібненою зеленню і часником. Поливаємо соком лимона. Подаємо з будь-яким гарніром або салатами зі свіжих овочів.