Іноді трапляється так (особливо у свята), що після вечірньої трапези залишилося картопляне пюре - з нього можна приготувати смачну запіканку. Зрозуміло, для цього доведеться додати і деякі інші компоненти, наприклад, гриби або м'ясо. Знову-таки, м'ясо можна використовувати як сире, так і вже приготоване, припустимо, куряче. Ще нам потрібно вогнетривка форма (скляна, керамічна, металева або силіконова).
Запіканка з картопляного пюре і курки з грибами
Інгредієнти: куряче філе - близько 400 м; яйце куряче - 1 шт.; гриби свіжі - 250 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; картопляне пюре - близько 500 м; шматочок натурального вершкового масла; сир твердий - 150 г; зелень свіжа; сухі мелені спеції - за вашим смаком; трохи рослинного масла; сіль. Приготування Запіканку можна готувати в одній великій формі або в порційних формах поменше (типу кокотниць).
Куряче філе пропустимо через м'ясорубку. Додамо спеції і трохи присолим. Очищену цибулю дрібно наріжемо, а гриби - трохи крупніше. Обсмажимо в сковороді цибулю (на рослинному маслі) до появи легкого золотистого відтінку. Додамо фарш і гриби. Якщо м'ясо вже
приготоване, обсмажувати його необов'язково. Тушкуємо все разом на малому вогні протягом 20 хвилин. Тепер змішуємо цибулю, гриби і м'ясо з картопляним пюре. Додаємо яйце і трохи подрібненої зелені. Ретельно перемішуємо. Сир натираємо на тертці.
Змащуємо форму (або форми) вершковим маслом і рівномірно викладаємо підготовлену масу. Можна простелити форму промасленим пекарської папером. Запікаємо в духовій шафі при температурі 180 градусів близько 20 хвилин. Посипаємо тертим сиром і повертаємо в духовку ще хвилин на 5-8 нехай сир розплавиться. Готову картопляну запіканку прикрашаємо зеленню, розрізаємо прямо у формі і акуратно витягаємо порційні шматки і за допомогою лопатки.