Зазвичай ми готуємо плов у казанах. Ну, а раптом хто-небудь ще не придбав казан для нової кухні? Вихід є: приготувати плов на сковороді. Процес буде практично таким же, тільки випаровування води станеться трохи швидше.
Розповімо, як готувати плов на сковороді.
Для цього добре підійшла б спеціальна азіатська сковорода вок, але можна варити плов і в звичайній сковороді, як у великій, так і в середній. Головне, щоб вона була досить глибокою і товстостінної - такою буде готуватися краще. Бажано не використовувати посуд з тефлоновим покриттям не тільки тому, що тефлон передає їжі шкідливі речовини при нагріванні, а хоча б з поваги до традицій. Звичайно ж, для приготування плову на сковороді ще знадобиться кришка.
Плов з молодої яловичини в сковороді
Слід зауважити, що телятина готується швидше, до того ж саме м'ясо ніжне, так що при виборі воно краще.
Інгредієнти: м'ясо нежирне (молода яловичина або телятина) - близько 500 м; рис жовтий - близько 400 м; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; морква - 1 шт.; насіння зіри (куміна); олія соняшникова; готова суміш спецій для плову; зелень свіжа різна; часник - 4-5 зубчиків; сіль. Приготування Яловичина готується досить довго, тому м'ясо наріжемо короткими нетовстими смужками - так воно приготується швидше. Лук наріжемо чверть кільцями, моркву - тонкою короткою соломкою.
Наливаємо (щедро) на сковороду олії. Обсмажуємо цибулю і моркву і знімаємо зі сковороди лопаткою (відкладаємо поки в інший посуд). Так треба зробити тому, що яловичина гаситься не швидко, тобто якщо тушкувати все разом, цибулю і моркву дійдуть до стану «ганчірки».
У сковороді тепер обсмажуємо м'ясо з додаванням насіння зіри на середньо-сильному вогні до зміни відтінку, потім зменшуємо вогонь і тушкуємо майже до готовності, при необхідності підливаючи води і помішуючи (протягом близько 40-60 хвилин, а може, і більше). У процесі додаємо спеції.
В цей час готуємо рис промиваємо його ретельно кілька разів і заливаємо окропом. Через 10 хвилин воду зливаємо.
Коли м'ясо в сковороді вже м'яке, додаємо рис і цибулю з морквою. Трохи додаємо сіль. Перемішуємо 1 раз, не більше, інакше рис злипнеться. Доливаємо води так, щоб покривала все на 1-2 див. Готуємо на малому вогні, прикривши кришкою, поки вода не випарується. За 4 хвилини до готовності робимо кілька заглиблень зворотним кінцем вилки і вставляємо в поглиблення половинки скибочки часнику. Готовий плов з яловичини подаємо, приправивши подрібненою зеленню.
Плов з свинини на сковороді
Плов давно став стравою міжнародним, тому відомі і варіанти рецептів з використанням свинячого м'яса.
Інгредієнти: м'ясо свиняче нежирне - близько 500 м; рис жовтий - близько 400 м; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; перець солодкий червоний - 1-2 шт.; спеції для плову; масло або жир; зелень різна свіжа; часник - 4-5 зубчиків; перець червоний гострий; сіль. Приготування М'ясо наріжемо короткими смужками, цибулю - чверть кільцями, моркву - короткою соломкою. Розігріваємо в сковороді жир або олію і обсмажуємо на середньо-сильному вогні разом цибулю, м'ясо і моркву з додаванням насіння зіри,
активно маніпулюють лопаткою. Хвилин через 5 зменшуємо вогонь і тушкуємо під кришкою, при необхідності підливаючи води і помішуючи, протягом 30 хвилин. За цей час ретельно промиваємо рис (краще окропом, хоча б один раз). Нарізаємо солодкий перець короткою соломкою.
Після закінчення потрібного часу додаємо в сковороду рис, спеції і солодкий перець. Трохи додаємо сіль і перемішуємо один раз. Доливаємо води так, щоб закривала все на палець. Варимо на малому вогні до готовності. Готовий плов з свинино й подаємо, приправивши часником, гострим червоним перцем і подрібненою зеленню.