Схід - справа тонка! І зрозуміти його з нашим західним менталітетом майже так само складно, як і освоїти традиційний плов. Якщо вам до сьогоднішнього дня не давалося це, на перший погляд, зовсім не складне блюдо, спробуйте приготувати його в духовці - у вас обов'язково все вийде. М'ясо, нарешті, буде соковитим і ніжним, а рис - дивно розсипчастим!
Рецепт плову в духовці з куркою
Інгредієнти: стегенця курячі - 800 г; рис - 2 ст.; цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; часник - 2 шт.; олія - для смаження; сіль, приправи для плову - за смаком. Приготування Рис промиваємо до прозорої води і залишаємо постояти трохи замоченим. Стегенця моєму, солимо і обсмажуємо на добре розігрітій сковорідці до золотистої скоринки. Перекладаємо м'ясо в гусятницю. А на тій же сковороді обсмажуємо дрібно покришену цибулю і моркву, нарізану соломкою. Рис відкидаємо на друшляк і рівним шарів викладаємо в гусятницю. Зверху покриваємо засмажкою з моркви з цибулею. Солимо, приправляємо спеціями і заливаємо 3 склянками окропу. «Закопуємо» в рис 2 головки часнику цілком, попередньо очистивши їх від верхньої лушпиння. Закриваємо кришку і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку. Плов у утятнице буде нудитися приблизно годину.
Солодкий плов в гарбузі в духовці
Хапама - солодкий плов у гарбузі - обов'язкове частування на традиційній вірменської весіллі. За переказами, наскільки багатою і солодкою на смак вийде хапама, таке життя чекає молоду пару, тому господині не скупилися при її приготуванні - мед лився рікою.
Інгредієнти: гарбуз - 1 шт.; рис - 1 ст.; цукор - 2 ст. ложки; масло вершкове - 100 г; яблуко - 1 шт.; родзинки - 05 склянки; курага - 05 ст.; фініки - 05 ст.; чорнослив - 05 ст.; горіхи волоські - 05 ст.; кориця - 1 ч. ложка; сіль - 05 ч. ложки. Приготування Велику гарбуз (приблизно на 15 кг) миємо і зрізаємо зверху «кришечку» з хвостиком. А щоб вона не спадала, вирізаємо під невеликим кутом, утворюючи конус. Ложкою видаляємо насіння, ножем вирізаємо частину м'якоті, роблячи стінки нашої посудини тонше. Саму м'якоть нарізаємо невеликими шматочками. Рис відварюємо в підсоленій воді до напівготовності. Сухофрукти промиваємо і заливаємо хвилин на 5 окропом. Після відкидаємо на друшляк і нарізаємо невеликими шматочками. Крупно рубаємо горіхи. Яблуко, очищене від шкірки і насіння, ріжемо тонкою соломкою.
Фрукти, гарбузову м'якоть і горіхи змішуємо з рисом, додаємо цукор і корицю і ще раз перемішуємо. Отриманою масою заповнюємо гарбуз, попередньо змащену маслом. Рис мінімум на 2 см не повинен доходити до краю цього «посудини». Зверху викладаємо шматочки масла і закриваємо гарбузової кришечкою. Запікаємо в духовці, розігрітій до 180 градусів, приблизно хвилин 40.
Готову гарбуз викладаємо на велике блюдо. Розрізаємо її зверху вниз, як кавун на скибки. Розкриваємо «пелюстки» і поливаємо фруктовий плов медом.
Як приготувати плов з свинини в духовці?
Інгредієнти: свинина - 400 г; рис - 15 склянки; цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; помідори - 2 шт.; часник - 4 зубки; сіль, приправа для плову - за смаком. Приготування М'ясо миємо, промаківающімі паперовим рушником і нарізаємо невеликими шматочками упоперек волокон. Обсмажуємо на добре розігрітій сковороді до рум'яної скоринки. Додаємо дрібно покришену цибулю, нарізані соломкою моркву і кубиками - помідори. Солимо, додаємо спеції, перемішуємо. Накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні хвилин 15.
Знімаємо сковороду з плити. Додаємо промитий рис і неочищені зубчики часнику. Знову перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо на 5 хвилин.
Відрізаємо рукав потрібної довжини, зав'язуємо один кінець дротом. Заповнюємо рисом з м'ясом і овочами, розрівнюємо. Заливаємо 3 склянками води і зав'язуємо з іншого боку. Плов зі свининою в рукаві буде нудитися в духовці, розігрітій до 200 градусів близько півгодини. Після його дістаємо, обережно, щоб не обпектися парою, розкриваємо рукав і викладаємо чудово розсипчастий плов на блюдо!