Гарбуз - суперкорисна баштанна культура. Плоди гарбуза містять безліч дуже корисних для організму людини речовин. За смаком і ароматом гарбуз гармонійно поєднується з різними продуктами, в тому числі, і з м'ясом різних тварин.
Якщо готувати певним способом різні страви з гарбуза з куркою їх можна рекомендувати для дієтичного харчування. Це, однак, зовсім не означає, що вони будуть нудними, прісними і позбавленими смаку.
Наводимо деякі рецепти, в яких курка з гарбузом - основні інгредієнти (звичайно ж, ми будемо використовувати і інші продукти, щоб вийшло максимально корисно і смачно).
Гарбуз з куркою в духовці
Інгредієнти: куряче філе (м'ясо з грудки) - близько 300 м; м'якоть гарбуза - близько 400 м; вершки молочні натуральні (можна замінити рожевим столовим несульфитированним вином) - близько 100 мл; сухі мелені спеції (шафран, мускатний горіх, запашний перець, паприка, гвоздика); часник - 2-3 зубчики; трохи курячого жиру; зелень свіжа (петрушка, кріп, розмарин, базилік, кінза). Приготування Куряче філе наріжемо короткими смужками (поперек волокон). М'якоть гарбуза наріжемо рази в 15-2 крупніше, ніж куряче філе.
Вогнетривку форму для запікання (краще скляну або керамічну) рясно змастимо курячим жиром (або рослинним маслом). Викладемо у форму шматочки м'яса упереміж з гарбузом. Приправимо вершки меленими сухими спеціями і трохи присолим. Будемо поливати курку з гарбузом заливкою, накриємо кришкою (або фольгою) і помістимо в розігрітий до середньої температури духовку на 40 хвилин. Готову курку з гарбузом під вершковим соусом розкладаємо по тарілках і подаємо, приправивши рубаним часником і зеленню.
Схоже блюдо з цих продуктів можна приготувати в порційних горщиках або у великому родинному керамічному горщику.
Якщо трохи змінити рецептуру, можна приготувати в духовці курку з гарбузом і картоплею. Для цього очищену картоплю нарізаємо так само, як і гарбуз.
Можна приготувати для сімейного обіду невеликий гарбуз, фаршировану куркою та рисом. Причому можна готувати не тільки круглої гарбузі, використовуючи її як горщика, але і в гарбузах довгастих форм, розрізавши їх навпіл уздовж і використовуючи в якості форм для запікання.
Гарбуз, фарширована куркою та рисом
Інгредієнти: гарбуз - 1 шт. середнього розміру; куряче філе - близько 400 м; цибуля ріпчаста - 1 шт.; рис нешліфований жовтий - близько 300 м; перець солодкий червоний - 1-2 шт.; часник - 2-3 зубчики; сухі мелені спеції (наприклад, суміш каррі); яйце куряче за бажанням - 1-2 шт.; свіжа зелень різна. Приготування Спочатку приготуємо фарш, пропустивши м'ясо, цибулю, солодкий перець і часник через м'ясорубку з великою насадкою. Ні, звичайно, якщо хочете - можна нарізати куряче філе (а також цибулю, перець і часник) вручну ножем дуже дрібними шматочками. Далі ретельно промиємо рис холодною проточною водою, потім заллємо окропом і через 5-10 хвилин зіллємо воду.
Змішаємо м'ясний фарш з рисом і сухими спеціями. Можна трохи присолити і додати яйце, якщо бажаєте.
Якщо гарбуз кругла - зрізаємо верхівку і видаляємо насіння ложкою. Заповнюємо фаршем і поливаємо соусом, бульйоном або водою, адже рис розбухне і збільшить обсяг. Закриваємо кришкою-верхівкою (або можна заліпити коржиком з простого тіста).
Якщо гарбуз довгаста - розрізаємо навпіл і робимо як би човники. Заповнюємо човники начинкою (можна накрити фольгою). Далі поміщаємо фаршировану гарбуз в духову шафу, розігрітий до температури 180-200 градусів С, і запікаємо протягом 40 хвилин. У процесі приготування соки і аромати гарбуза пропитают фарш - буде дуже смачно. Можна різати гарбуз скибками. Подаємо, прикрасивши зеленню.