Вернуться назад Распечатать

Картопля, тушкована в сметані

Картопля, тушкована в сметані
Іноді хочеться чогось простого, але смачного. До сімейного обіду або вечері можна приготувати тушковану картоплю зі сметаною. Це цілком традиційне для пострадянського простору, дуже смачне і ситне блюдо.

Як приготувати картоплю в сметані?


Інгредієнти:

  • картопля - близько 5-8 шт.;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • сметана середньої жирності - близько 170 мл;

  • часник - 2 зубчики;

  • масло вершкове натуральне або рослинне;

  • перець чорний мелений;

  • зелень (кріп, петрушка, кінза);

  • сіль.


  • Приготування
    Картоплю очистимо й наріжемо не занадто дрібно. Почистимо і дрібно нашинкуем цибулю. Розігріємо масло в казані або глибокій сковороді. Спассеруем цибулю до золотистого відтінку. Додамо картоплю і перемішаємо. Тушкуємо під кришкою на малому вогні, періодично перемішуючи лопаткою. При необхідності подбавим трохи води. Коли картопля буде майже готовий, додаємо сметану, поперчити і злегка присолим. Прогреем, але до кипіння не доводимо. Готову тушковану картоплю в сметані розкладаємо в тарілки супові чашки, а краще - красиві теракотові мисочки в сільському стилі. Приправляємо рубаною зеленню і часником.

    Тушкована картопля в сметані з грибами


    Буде ще смачніше, якщо приготувати тушковану картоплю в сметані з грибами. Звичайно, гриби краще використовувати вирощені штучно (білі, печериці або гливи), ну або ті, які ростуть у лісах в природних екологічно нормальних умовах.
    До тієї ж пропорції продуктів (див. вище) беремо ще 200-300 г свіжих грибів.
    Приготування
    Гриби промиваємо і відкидаємо на друшляк, а потім скидаємо на серветку. Нарізаємо гриби дрібно, але не занадто. Картопля готуємо так само, як описано в попередньому рецепті, а гриби обсмажуємо на окремій сковороді і тушкуємо з додаванням води під кришкою на малому вогні протягом як мінімум 20 хвилин, до випаровування зайвої рідини і появи красивого коричневого відтінку. Додаємо гриби до тушкованого картоплі перед тим, як влити сметану. Перемішуємо і прогріваємо. Приправляємо спеціями, часником і зеленню. Почекаємо хвилин 10 і можна подавати до столу.

    Тушковану картоплю в сметані в мультиварці


    Інгредієнти:

  • картопля - близько 500-600 г;

  • сметана - близько 200-250 г;

  • вода - близько 100 мл;

  • вершкове масло натуральне - 20 г;

  • мускатний горіх мелений;

  • чорний перець мелений і інші спеції - за смаком;

  • зелень свіжа і часник;

  • Картопля, тушкована в сметані

  • сіль.


  • Приготування
    Змащуємо робочу чашу мультиварки маслом і закладаємо в неї очищені і нарізані картоплю і цибулю. Якщо вирішили готувати з грибами, то і нарізані гриби. Додаємо сметану, воду, приправляємо спеціями і трохи додаємо сіль. Акуратно перемішуємо.
    Вибираємо режим «Гасіння» і час - 1 година. Приправляємо подрібненим часником і зеленню безпосередньо перед подачею до столу. Ось і все, тушкована картопля в мультиварці готова!
    Урізноманітнити ваше домашнє меню допоможе тушкована картопля з овочами - просто, смачно і швидко.