Іноді хочеться чогось простого, але смачного. До сімейного обіду або вечері можна приготувати тушковану картоплю зі сметаною. Це цілком традиційне для пострадянського простору, дуже смачне і ситне блюдо.
Як приготувати картоплю в сметані?
Інгредієнти: картопля - близько 5-8 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сметана середньої жирності - близько 170 мл; часник - 2 зубчики; масло вершкове натуральне або рослинне; перець чорний мелений; зелень (кріп, петрушка, кінза); сіль. Приготування Картоплю очистимо й наріжемо не занадто дрібно. Почистимо і дрібно нашинкуем цибулю. Розігріємо масло в казані або глибокій сковороді. Спассеруем цибулю до золотистого відтінку. Додамо картоплю і перемішаємо. Тушкуємо під кришкою на малому вогні, періодично перемішуючи лопаткою. При необхідності подбавим трохи води. Коли картопля буде майже готовий, додаємо сметану, поперчити і злегка присолим. Прогреем, але до кипіння не доводимо. Готову тушковану картоплю в сметані розкладаємо в тарілки супові чашки, а краще - красиві теракотові мисочки в сільському стилі. Приправляємо рубаною зеленню і часником.
Тушкована картопля в сметані з грибами
Буде ще смачніше, якщо приготувати тушковану картоплю в сметані з грибами. Звичайно, гриби краще використовувати вирощені штучно (білі, печериці або гливи), ну або ті, які ростуть у лісах в природних екологічно нормальних умовах.
До тієї ж пропорції продуктів (див. вище) беремо ще 200-300 г свіжих грибів.
Приготування Гриби промиваємо і відкидаємо на друшляк, а потім скидаємо на серветку. Нарізаємо гриби дрібно, але не занадто. Картопля готуємо так само, як описано в попередньому рецепті, а гриби обсмажуємо на окремій сковороді і тушкуємо з додаванням води під кришкою на малому вогні протягом як мінімум 20 хвилин, до випаровування зайвої рідини і появи красивого коричневого відтінку. Додаємо гриби до тушкованого картоплі перед тим, як влити сметану. Перемішуємо і прогріваємо. Приправляємо спеціями, часником і зеленню. Почекаємо хвилин 10 і можна подавати до столу.
Тушковану картоплю в сметані в мультиварці
Інгредієнти: картопля - близько 500-600 г; сметана - близько 200-250 г; вода - близько 100 мл; вершкове масло натуральне - 20 г; мускатний горіх мелений; чорний перець мелений і інші спеції - за смаком; зелень свіжа і часник; сіль. Приготування Змащуємо робочу чашу мультиварки маслом і закладаємо в неї очищені і нарізані картоплю і цибулю. Якщо вирішили готувати з грибами, то і нарізані гриби. Додаємо сметану, воду, приправляємо спеціями і трохи додаємо сіль. Акуратно перемішуємо.
Вибираємо режим «Гасіння» і час - 1 година. Приправляємо подрібненим часником і зеленню безпосередньо перед подачею до столу. Ось і все, тушкована картопля в мультиварці готова!
Урізноманітнити ваше домашнє меню допоможе тушкована картопля з овочами - просто, смачно і швидко.